Congolese zuster levert zelf thee voor Kerstwinkel

Zuster Elisabeth (midden) overhandigt de zelf geteelde Congolese thee aan de zusters Sabine (links), Katharina, Myriam en Monica-Maria van Brecht. Op de foto herkennen we een greep uit het aanbod van de Kerstwinkel Foto: Jan Vorsselmans

Brechtse trappistinnen helpen graag collega’s van andere abdijen in binnen- en buitenland

Congolese zuster levert zelf thee voor Kerstwinkel

Print
Brecht - De trappistinnen van Brecht kregen voornaam bezoek: twee zusters van de Abdij Mvanda uit Kikwit (Congo) leverden thee van eigen teelt voor verkoop tijdens de Kerstwinkel op vrijdag 7, zaterdag 8 en zondag 9 december.

De Kerstwinkel van Brechtse trappistinnen lokt jaarlijks steeds veel volk naar de Abdij Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth in Brecht. Vooral de serene sfeer, die je nergens anders terugvindt, is het geheim van het succes. Geen platte commercie en geen blingbling, maar authentieke gastvrijheid en eenvoud kenmerken dit driedaagse kerstgebeuren.

“Een klooster onderhouden kost veel geld. Daar willen we best hard voor werken, onder meer door het vervaardigen en verkopen van allerlei producten”, getuigt zuster Katharina. “De opbrengst van de verkoop van zeep- en geschenkartikelen, wenskaarten, kaarsen, stalletjes en bloemstukken gaat naar dat doel. Bovendien gunnen we de bezoekers een blik binnen de abdijmuren, kunnen ze onze kerk bezoeken en er telkens om 17.15u de vespers bijwonen.”

Zij vervolgt: “Maar we denken ook aan onze medezusters en -broeders. We verkopen daarom ook honing van de Abdij van Zundert. De overste is een imker, zie je. Ook de confituur van de zusters van de Priorij Klaarland in Bocholt is erg gegeerd bij onze bezoekers.”

Een topper in het aanbod is zelf geteelde thee door de trappistinnen van de Abdij Mvanda in Kikwit, Congo. Zuster-overste Anna-Chiara, een Italiaanse, en zuster Elisabeth, een Kameroense, brachten de Congolese thee zelf mee naar Brecht. “We hebben een perceel grond waarop we onze roodkleurige hibiscus telen. Na het oogsten laten we de (thee)blaadjes drogen en doen die in zakjes. We zijn blij dat de Brechtse zusters een partij voor ons willen verkopen”, legt zuster Elisabeth uit.

Voor de verkoop van die thee zijn de zusters uit Kikwit haast volledig afgestemd op het buitenland. De inlandse bevolking, kan het zich niet veroorloven om die thee te kopen wegens te duur. “Maar onze zusterabdij heeft ook geld nodig. Door dat product in zakjes van tien builtjes tijdens onze Kerstwinkel te verkopen, geven we onze Congolese collega’s een financieel steuntje in de rug”, vervolgt zuster Katharina, die al drie keer het klooster in Kikwit bezocht.

Naast honing, confituur en thee pakken de Brechtse kloosterzusters als primeur ook uit met het verkopen van speciale setjes van zes flesjes trappistenbier, die je nergens anders kunt verkrijgen, want de sixpacks zijn gevuld met: 1 dubbel en 1 tripel Westmalle, 1 Orval, 1 Rochefort, 1 Achel en zelfs 1 Westvleteren. “Iets voor de echte liefhebbers van trappistenbier en een ideaal geschenk voor de feestdagen. Ook drie soorten Westmalse trappistenkaas en oude houten trappistenbierbakken behoren tot het aanbod”, vult zuster Sabine aan.

In de kerk ligt heel speciaal ook een intentieboek. Bezoekers kunnen via die weg aan de zusters vragen om voor hen te bidden en gedurende negen dagen een noveenkaars te laten branden

De Kerstwinkel in de Abdij Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth is geopend op 7, 8 en 9 december van 13.30 tot 16.30u. Adres: Abdijlaan 9, 2960 Brecht.

Info: www.abdijnazareth.be

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio