Man (37) krijgt 400 euro boete voor bedreigen Zuhal Demir via Facebook

Foto: Photo News

Man (37) krijgt 400 euro boete voor bedreigen Zuhal Demir via Facebook

Print

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft donderdag een 37-jarige man uit Beringen veroordeeld tot 400 euro boete, omdat hij via Facebook politica Zuhal Demir (N-VA) had bedreigd. Naast de boete draait hij op voor zo’n 274 euro gerechtskosten. Via haar advocaat had Zuhal Demir 1 euro schadevergoeding gevraagd en dat is donderdag toegekend. De dertiger uit Beringen zette op zijn Facebookpagina aan tot haat.

Hij riep op naar de woning van Demir te gaan en het huis te laten instorten. De feiten dateren van begin oktober 2018. Op het uiten van bedreigingen en aanzetten tot haat op basis van de racismewet staan celstraffen van een maand tot een jaar, en geldboetes van vijftig euro tot duizend euro. “Ik wist niet dat wat je in het gewone leven niet mag doen, ook niet op Facebook kan. Ik heb mijn Facebook onmiddellijk afgesloten”, zei de beklaagde.

Advocaat Michaël Verhaeghe stelde zich namens Zuhal Demir burgerlijke partij en vroeg 1 euro schadevergoeding. “Al in september deed ze in de media haar beklag over doodsbedreigingen. Het ging ook om persoonlijke en fysieke bedreigingen. Dit had niks te maken met vrijheid van meningsuiting. We moeten die grens blijven bewaken, want anders glijden we af naar een cultuur waarin het als normaal wordt beschouwd”, pleitte meester Verhaeghe.

Angst

De man had een niet mis te verstane boodschap gepost. “Als deze vrouw in Genk en in alle vrijheid de Turkse burgers kan beledigen, is dit een schande van de vrienden die in Genk wonen. Niet achter het toetsenbord van je oren maken/kritiek geven. Haar huis zal wel gekend zijn. Laat haar huis instorten, maak haar het leven ondraaglijk. Deze straatloze honden verdienen elk geweld”, zo stond in het bericht. “Deze woorden hebben cliënte werkelijk angst bezorgd”, aldus haar raadsman.

Op de vraag van de rechter, of hij nog iets toe te voegen had, zei de man dat mevrouw Demir zich beter zou bezighouden met de Vlaamse en Belgische politiek en niet met wat in Turkije gaande is.

Nu in het nieuws