Tweeling zwaar ondervoed: 18 maanden cel voor ouders uit Lier

Foto: blg

Tweeling zwaar ondervoed: 18 maanden cel voor ouders uit Lier

Print
Lier -

Een koppel uit Lier is tot 18 maanden effectief veroordeeld voor de ondervoeding van hun tweeling. Beide kindjes waren anderhalf jaar oud en wogen amper 6 kilogram, wat de helft is van andere kinderen van die leeftijd.

Toen de moeder van de tweeling in allerijl in het ziekenhuis werd opgenomen met een miskraam, werd de tweeling naar de crisisopvang gebracht. Daar vond men dat de kinderen enorm mager waren, waarop ze naar het ziekenhuis werden gebracht. “Daar werd vastgesteld dat de tweeling ondervoed was en dat er ook motorische problemen waren. Zo konden de kinderen nog niet op hun achterwerk zitten”, zei de openbare aanklager.

De twee jongetjes kregen eten en daaruit bleek dat ze een gezonde eetlust hadden. “Alleen weegt een kind van anderhalf jaar oud normaal tussen de 11 en 12 kilogram. Deze twee wogen amper 6 kilogram.”

Het Openbaar Ministerie benadrukte dat er geen sprake was van fysieke mishandeling. Alleen van een tekort aan eten. “Het ene kind kreeg snel gewicht bij, maar zijn broertje evolueerde minder goed. Hij werd zelfs naar het UZ in Brussel overgebracht”, ging advocate Liesbeth De Vleeschouwer verder. Zij vertegenwoordige de kindjes.

Hoewel het Openbaar Ministerie een straf van achttien maanden probatie-uitstel vorderde, vroeg advocaat Bart Vanmarcke, die het Lierse koppel bijstond, de vrijspraak. “De ouders hebben gefaald en dat beseffen ze zelf heel goed. Ze dachten aanvankelijk goed bezig te zijn, maar dat was niet het geval. Maar juridisch stelt zich hier de vraag of ze de feiten opzettelijk hebben gepleegd. Ik ben overtuigd van niet.”

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio