Bloodbath en Dimmu Borgir in de AB: het concert is beter dan de plaat

Foto: Rudy De Doncker

Bloodbath en Dimmu Borgir in de AB: het concert is beter dan de plaat

Print
Met de European Apocalypse Tour stond er dinsdag een soort mini-metalfestival in de AB. Een zeer gevarieerd festival bovendien: Bloodbath (Zweedse death metal), Hatebreed (Amerikaanse hardcore), Dimmu Borgir (Noorse black metal) en Kreator (Duitse thrash) stonden op het podium. Wij focusten ons op de twee bands die recentelijk een nieuwe plaat uitbrachten: Bloodbath en Dimmu Borgir.

Bloodbath begon er vroeg aan: al om 17.45u weerklonken de eerste duistere noten in de AB. Dat heeft alles te maken met de ‘curfew’ die de AB hanteert en die zegt dat concerten ten laatste om 22.45u beëindigd moeten zijn. Maar ondanks het vroege uur was de zaal al behoorlijk gevuld voor deze Zweedse band.

Bloodbath ontstond in 1998 als een soort supergroep die een eerbetoon wilde brengen aan de originele Stockholm sound van de death metal. Oprichters waren Mikael Akerfeldt (Opeth), Dan Swanö (Edge Of Sanity) en het Katatonia-duo Anders Nyström en Jonas Renkse. Enkel die laatste twee maken nog deel uit van de band. Huidig zanger is Nick Holmes van Paradise Lost. Een grote naam, maar toch missen we de stem van Akerfeldt op het meest recente album ‘The Arrow Of Satan Is Drawn’, dat ook muzikaal wat teleurstelt. Te veel van hetzelfde. En eigenlijk gold dat ook voor de korte (30 minuten) set van dinsdagavond. Enkel de oude klappers ‘So You Die’ en ‘Eaten’ konden ons bekoren, al moet gezegd dat dat laatste nummer dinsdag live zelfs beter klonk dan op plaat.

Hatebreed deed vervolgens wat het altijd deed: de zaal platspelen. Live blijven deze Amerikanen een onwaarschijnlijke machine. Zanger Jamey Jasta zei een keer of zes dat de band volgende zomer op de main stage van Graspop zal staan om zijn 25ste verjaardag te vieren. Reken maar dat ook de Desselse wei dan plat gaat.

Dimmu Borgir stond rond 20u voor de moeilijke taak om het feestje dat Hatebreed op gang had getrokken verder te zetten. Afgaande op de shirts in de zaal was het publiek vooral gekomen voor Hatebreed en Kreator, en werden de Noren dus gezien als een niet zo noodzakelijk intermezzo. Komt daar nog bij dat we niet kapot zijn van hun nieuwe plaat ‘Eonian’, de eerste in acht jaar. Gelukkig kozen Shagrath en de zijnen voor een greatest hits-show. En dan blijkt ook hoeveel van die hits Dimmu Borgir eigenlijk wel heeft. Passeerden onder meer de revue: ‘The Serpentine Offering’, ‘Gateways’, ‘Dimmu Borgir’, ‘Puritania’ en afsluiter ‘Mourning Palace’. Een mooie dwarsdoorsnede van het oeuvre van deze band die de black metal voor een groot publiek op de kaart heeft gezet, iets waar bands als Behemoth nu mee van profiteren. Dimmu Borgir staat voorlopig nog op geen zomeraffiche. Aan twijfelende organisaties: gewoon doen.

MEEST RECENT