Plaag van diefstallen in Brusselse stations: zo snel ben je je bagage kwijt

Print
Elke dag maken gauwdieven en zakkenrollers minstens tien slachtoffers in Brusselse stations. Vooral in het Zuidstation woedt een echte plaag. Onlangs waren er zelfs 30 feiten op één dag. Opvallend: sommige daders gaan zelfs zo koelbloedig te werk dat ze een portefeuille stelen, het geld er uit halen en hem dan terug steken. Of ze maken van een moment van onoplettendheid gebruik om er met een tas vandoor te gaan, zoals te zien is op recente bewakingsbeelden.

Het aantal geregistreerde gauwdiefstallen aan het Brusselse Noordstation is in de eerste acht maanden van 2018 toegenomen met 82 procent. Minstens zo erg is het gesteld in Brussel Zuid, het drukste station van ons land. Daar werden eind november op één dag zelfs 30 feiten gepleegd. Ook in andere Belgische stations kent men het probleem, maar lang niet zo erg als in Brussel.

Wanneer passagiers op hun trein, tram, bus, metro of taxi staan te wachten in of rond het station, slaan gauwdieven genadeloos toe. Ze maken gebruik of misbruik van een moment van onoplettendheid. Of botsen bijvoorbeeld opzettelijk tegen hun slachtoffer, excuseren zich en stelen intussen zijn of haar portefeuille. Anderen pakken gewoon tassen mee terwijl de eigenaar op zijn gsm zit te tokkelen.

Nu in het nieuws