© Gil Plaquet

Vijfde Urban Trail in Mechels stadscentrum is grootste ooit

In de Mechelse binnenstad vindt zaterdag al voor de vijfde keer de Urban Trail plaats. Het concept is nog steeds hetzelfde. Duizenden lopers en wandelaars ontdekken op een sportieve manier verschillen gebouwen en monumenten in de stad. De binnenstad wordt zaterdag volledig verkeersvrij gemaakt, maar ook vrijdag zullen er al beperkingen zijn voor bestuurders.

De Mechelse Urban Trail is intussen aan zijn vijfde editie toe en wordt groter dan ooit. Nooit eerder ging het parcours van de loopwedstrijd door zoveel (historische) gebouwen en monumenten. Ten opzichte van vorig jaar kwamen er opnieuw enkele nieuwe locaties bij. Dat brengt het totaal op 26 locaties, waarmee de Mechelse editie de kroon spant in de Urban Trail Series.

“Het concept voor de Urbain Trail is simpel: vijf of tien kilometer lopen of wandelen langs en door verschillende gebouwen”, aldus Lieze Lamotte van organisator Golazo. “En dat zijn er dit jaar meer dan ooit tevoren. Zo is het vernieuwde stadsmuseum Hof van Busleyden er voor het eerst bij. En ook het Stedelijk Conservatorium, Moonbeat en Go Shil! zijn nieuw op het traject. Maar natuurlijk worden ook de klassieke locaties niet vergeten. Zo wordt het stadhuis opnieuw aangedaan en is ook congrescentrum Lamot opnieuw van de partij, net als de Stadsfeestzaal. Zij zijn al jaren sterkhouders op het parcours.”

(Lees verder onder de kaart die u hier in groter formaat kan bekijken)

Het Anker

Ook Brouwerij Het Anker maakt nog steeds deel uit van het parcours. Je kan er zelfs een heel supportersplein vinden. “Ons binnenplein is dit jaar hét centrum voor de supporters van de Urban Trail”, klinkt het bij Het Anker. “Natuurlijk zie je de lopers passeren, maar je kan er ook genieten van muziek van coverband The Pledge. We voorzien ook worst en Mechelse bieren.” De toegang tot het supportersplein is volledig gratis.

Enkele dagen voor het loopevenement is het nog niet helemaal volzet, in tegenstelling tot de voorbije jaren. “Er zijn inderdaad nog plaatsjes vrij”, aldus Lamotte. “Daarom zullen mensen ook de avond zelf nog kunnen inschrijven. We verwachten opnieuw zo’n 5.500 deelnemers.”

“Bij de Urban Trail leren zowel Mechelaars als niet-Mechelaars vele leuke plekjes kennen in de stad” stelt schepen van Sport Stefaan Deleus (CD&V). “Dat maakt dat dit veel meer is dan een loopwedstrijd. Het is een ware ontdekkingstocht. De succesformule van dit evenement ligt ongetwijfeld bij de combinatie van sport, cultuur en ambiance.”

De Urban Trail in Mechelen is de laatste in een rij van acht van dergelijke loopevenementen. Eerder dit jaar trokken ook in Antwerpen, Gent, Hasselt, Brussel, Bergen, Brugge en Namen al duizenden sportievelingen de loopschoenen aan.

Inschrijven voor de Urban Trail kan via www.keytradebankurbantrailseries.be

LEES OOK. Schaatspiste op Dijle ligt klaar: winterpret kan beginnen

Binnenstad verkeersvrij

De Urban Trail brengt ook enkele belangrijke beperkingen met zich mee in het verkeer. Zo geldt er vanaf vrijdag een parkeerverbod op de Veemarkt. Zaterdag is het ook in de Keizerstraat en op de Guido Gezellelaan tussen de Nonnenstraat en de Vrouw van Mechelenstraat verboden om te parkeren. De ondergrondse parkings Grote Markt, Kathedraal, Blauwhondstraat en Veemarkt zijn zaterdagavond niet bereikbaar tussen 18.30u en 23.15u. De Q-parking in de Guldenstraat en de Indigoparking in de Hoogstraat blijven wel open.

Vanaf 18.30u zaterdagavond wordt de volledige binnenstad verkeersvrij gemaakt. De as Korte Bruul, Grote Markt, Befferstraat en Veemarkt is zelfs vanaf 14u compleet verkeersvrij. Voertuigen die geparkeerd staan op het parcours of de ingesloten straten moeten blijven staan en kunnen tijdens deze periode dus niet vertrekken. “Wanneer mensen hun voertuig willen gebruiken tijdens deze tijdsspanne, moeten ze die parkeren in de straten buiten de binnenstad”, waarschuwt de stad.

Ook de bussen van De Lijn rijden zaterdag niet zoals gewoonlijk. Vanaf 14u wordt er een aangepaste omleiding voorzien waarbij de haltes van de binnenstad en Veemarkt niet bediend worden.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio