Tobias Harris weigerde afgelopen zomer 80 miljoen, wat momenteel de beste keuze uit zijn NBA-carrière blijkt te zijn

Foto: AFP

Tobias Harris weigerde afgelopen zomer 80 miljoen, wat momenteel de beste keuze uit zijn NBA-carrière blijkt te zijn

Print

In de NBA staan niet de Golden State Warriors op kop in de Western Conference. Ook niet de Houston Rockets of de LA Lakers. Nee, het zijn momenteel de LA Clippers die op nummer één staan te pronken. Met Tobias Harris als ster van het moment.

Met zestien overwinningen en zeven nederlagen wonnen de Clippers tot nu toe bijna 70 procent van hun wedstrijden. Vooral in het eigen Staples Center is het team van coach Doc Rivers bijzonder moeilijk te verslaan. De Clippers wonnen daar tot nu toe negen van hun thuis thuismatchen. Bij de start van het seizoen had werkelijk niemand dit verwacht van het team dat de voorbije twee seizoenen sterren Chris Paul, Blake Griffin en DeAndre Jordan andere oorden zag opzoeken.

Maar dankzij een van de beste aanvallen in de NBA doen de Clippers het voorlopig dus hartstikke goed. Sterspeler van het moment is Tobias Harris. De forward van 2m06 is bezig aan zijn beste seizoen uit zijn carrière, die begon in 2011. De 26-jarige Amerikaan laat gemiddeldes optekenen van 21 punten en 8 rebounds, en is vooral bijzonder efficiënt aan het scoren (52 procent schotpercentage).

Het was een verrassing, maar dus ook geen wonder dat Harris deze week verkozen werd tot de Speler van de Maand in de Western Conference. Boven kleppers als LeBron James, Kevin Durant, James Harden, Anthony Davis en Damian Lillard dus.

80 miljoen

Het feit dat Harris momenteel de pannen van het dak speelt, heeft mogelijk te maken met zijn contractsituatie. De Amerikaan weigerde afgelopen zomer een voorstel ter waarde van 80 miljoen dollar van de Clippers. Harris nam daarbij de route waarbij hij, zoals dat in de basketbalwereld gezegd wordt, “op zichzelf gokt”. Ook niet onlogisch gezien de situatie van de Clippers op dat moment.

Harris is nu namelijk bezig aan het laatste jaar van zijn huidige contract. Volgende zomer is hij dus een vrije speler en kan hij zijn handtekening zetten bij eender welke club. De Clippers kunnen, als zijn huidige club, Harris dan maximaal 188 miljoen betalen over vijf jaar. Andere clubs kunnen een voorstel van 145,5 miljoen over vier jaar op tafel leggen. In dat geval, en ook als hij geen maximumvoorstel krijgt, is zijn toekomst in de NBA verzekerd tot en mogelijk zelfs na zijn 30ste verjaardag.

Nu Harris stevig aan het ballen is, zit die kans er echter dik in. Hij wordt zelfs genoemd als potentiële All-Star, als de Clippers goed blijven draaien natuurlijk. Het weigeren van de zekere 80 miljoen afgelopen zomer lijkt op dit moment een gouden zet van de 26-jarige forward. Op korte termijn zette hij een stapje terug, maar door zijn eigen succes zet hij er volgende zomer mogelijk twee of drie vooruit.

MEEST RECENT