Premier Michel: “Wie de stekker eruit trekt, is onverantwoordelijk”

Foto: BELGA

Premier Michel: “Wie de stekker eruit trekt, is onverantwoordelijk”

Print

“De bal ligt in het kamp van die partij die zich in het parlement moet uitspreken, ook over haar capaciteit om beslissingen te nemen.” Dat heeft premier Charles Michel woensdag gezegd op Bel RTL, evenwel zonder de N-VA bij naam te noemen. Ondanks de dreigende val van zijn regering, hoopt Michel vrijdag de wekelijkse ministerraad te laten doorgaan. Hij wil ook het parlement de begroting 2019 nog laten stemmen.

Het valt op dat verschillende regeringspartijen woensdag de N-VA de volle verantwoordelijkheid voor de huidige regeringscrisis toedichten. Ook de toekomst van Michel I wordt in de handen van de grootste coalitiepartner gelegd. Michel roept alle regeringspartijen alvast op hun verantwoordelijkheid te nemen. Wie de stekker uit de regering trekt, “gedraagt zich onverantwoordelijk”, aldus de premier.

Ook CD&V-vicepremier Kris Peeters noemt het een zaak van de N-VA om te besluiten of ze de regering verlaat. “Men kan moeilijk in de regering blijven zitten als de andere partijen zo duidelijk het standpunt innemen dat de premier naar Marrakesh moet”, zei Peeters in De Ochtend op Radio 1. “Dat zou betekenen dat er mogelijks geen N-VA-ministers in de regering zitten. Dat is nu aan N-VA om te besluiten.”

Open Vld-fractieleider Patrick Dewael vindt het dan weer tijd dat de N-VA kleur bekent. “De N-VA zal moeten kiezen: ofwel sluit ze zich aan bij de consensus, ofwel trekt ze naar de uitgang.

Nu in het nieuws