Bpost ziet aandeel crashen en haalt 3.000 rode brievenbussen weg

Foto: BELGA

Bpost ziet aandeel crashen en haalt 3.000 rode brievenbussen weg

Print

Koen Van Gerven, CEO van bpost, ziet geen reden waarom hij de uitdaging bij bpost niet tot een goed einde zou kunnen brengen. Maar de omgeving zit niet mee. Ondertussen crasht het aandeel op de beurs met 23% en besluit het postbedrijf om 3.000 rode brievenbussen van straat te halen.

Bpost kende gisteren zijn zwartste dag van het jaar met een aandeel dat crashte tot 8,66 euro (-22,8%) als gevolg van een nieuwe winstwaarschuwing. In februari noteerde Bpost nog aan 28,30 euro. De analisten van Berenberg schatten dat de bedrijfswinst van het postbedrijf het komende jaar 15% of 55 miljoen euro lager zal liggen dan eerst gedacht.

Rode brievenbussen

Net op die dag maakt bpost bekend dat bijna één op de vier rode brievenbussen de komende vijf maanden verdwijnt uit het straatbeeld. Bpost brengt het netwerk terug van 13.000 tot 10.000 bussen. “Het netwerk van rode brievenbussen is sinds 2004 nooit aangepast aan de evolutie van het klantengedrag”, aldus woordvoerster Barbara Van Speybroeck. Volgens bpost is het aantal brieven dat mensen in de rode brievenbussen deponeren met 60% gedaald sinds 2004. Uit een kwart van de bussen haalt de postbode nog hoogstens zes brieven per dag op, luidt het.

Bpost benadrukt dat “de huidige bereikbaarheid en dienstverlening behouden blijven”. Klanten zullen ook na de operatie “binnen een straal van 500 meter in stedelijk gebied en van 1.500 meter in landelijk gebied toegang hebben tot een rode brievenbus”. Ze kunnen ook nog altijd hun brieven afgeven in het postkantoor of in een postpunt. En klanten met een beperkte mobiliteit kunnen hun brief ook meegeven aan de postbode. Volgens het bedrijf blijft ook met 10.000 rode brievenbussen “de dekkingsgraad van het brievenbussennetwerk een van de beste in Europa”.