© BELGA

Premier Michel houdt voet bij stuk en vraagt parlement zich uit te spreken over pact: “Ik ga naar Marrakesh”

Premier Charles Michel vraagt het parlement om zich uit te spreken over het VN-migratiepact en zal dat standpunt communiceren op de VN-conferentie in Marrakesh volgende week. Dat heeft hij dinsdagavond meegedeeld.

De Wever slaat mea culpa rond mediacampagne en houding rond migratiepact

“Ik heb de intentie om naar Marrakesh te gaan om daar de beslissing van het Belgische parlement te communiceren”, zei premier Michel tijdens een persconferentie. Hij vraagt daarbij de steun van het parlement en zoekt een alternatieve meerderheid zonder N-VA.

Over de campagne van de N-VA was Michel duidelijk: “We hebben kennis genomen van een campagne van 1 politieke partij inzake migratie. In mijn ogen is het een onaanvaardbare, schandalig en onwaardige campagne. Daarop heb ik de beslissing genomen om het kernkabinet uit te stellen.”

LEES OOK: Premier Michel verdaagt kernkabinet in volle crisissfeer

Michel sprak voorafgaand aan zijn mededeling met N-VA-vicepremier Jan Jambon. Diens partij blijft zich verzetten tegen het pact, terwijl de andere coalitiepartners de tekst willen goedkeuren, eventueel met een verduidelijkende nota. Eerder op de dag passeerden ook de vicepremiers van CD&V en Open Vld bij de premier.

""Heel goede zaak"

"Het is een heel goede zaak dat het parlement zich morgen kan uitspreken en dat de premier naar Marrakesh kan gaan om het pact daar ook te bevestigen". Dat heeft CD&V-vicepremier Kris Peeters dinsdagavond in het VRT-programma Terzake gezegd.

"Er wordt aan het parlement gevraagd om het pact goed te keuren, maar ook om de premier de mogelijkheid te geven naar Marrakesh af te reizen. Ik denk dat dat een zaak is die wij volledig kunnen steunen", zei Peeters.

De démarche in het parlement zal allicht leiden tot een wisselmeerderheid waarbij N-VA buitenspel wordt gezet. "Dat zou kunnen, maar ik sluit niets uit. Heel de dag is vrij chaotisch verlopen, zeker met campagne van N-VA. Dat is zeer zwaar aangekomen, en ik hoop dat N-VA ook kan inschatten hoe zwaar die campagne is gevallen. Laat ons hopen dat bij N-VA het gezond verstand kan zegevieren", zei Peeters, die hoopt dat de coalitiepartner in de loop van de avond of nacht nog een standpunt inneemt.

“In parlement ligt alles op tafel voor duidelijk mandaat”

Groen-Kamerlid Kristof Calvo is tevreden dat premier Charles Michel “stilaan beseft dat de oplossing voor het VN-migratiepact in het parlement ligt”.

“De oplossing ligt binnen handbereik in het parlement”, zegt Calvo dinsdagavond. Op de vraag of er een wisselmeerderheid zal gevonden worden voor een van de resoluties, antwoordt Calvo dat “heel wat fracties de teksten steunen”. De commissie Buitenlandse Zaken van het parlement komt woensdag om 10 uur opnieuw bijeen om zich te buigen over twee resoluties om het migratiepact goed te keuren. Een tekst is van de hand van Ecolo/Groen, de andere van cdH.

“Wij zijn tevreden dat de premier stilaan beseft dat de oplossing in het parlement ligt”, verwoordt Calvo het standpunt van zijn Ecolo/Groen-fractie. “Anderen willen met vuur spelen, maar wij willen de impasse mee helpen oplossen.”

Het allerbelangrijkste, aldus nog Calvo, is dat België met een duidelijke oplossing naar Marrakesh trekt.

Ook sp.a wil steunen

Sp.a biedt de premier haar steun aan voor een wisselmeerderheid in het parlement. Dat zegt Kamerfractieleidster Meryame Kitir. “Wij steunen het migratiepact van begin af aan en als hij nu steun zoekt buiten de meerderheid, dan gaan wij dat ook doen.”

“Een ongezien politiek schouwspel”, vond Kitir over de campagne van N-VA. “Dat was politiek theater op de kap van de mensen, en een bestuurspartij onwaardig.”

MEER OVER Migratiepact