De Wever slaat mea culpa rond mediacampagne en houding rond migratiepact: “We hadden sneller rode kaart moeten trekken”

Foto: Photo News

De Wever slaat mea culpa rond mediacampagne en houding rond migratiepact: “We hadden sneller rode kaart moeten trekken”

Print

“De beelden van onze campagne matchen niet met de inhoud die we wilden overbrengen. Daarom hebben we de campagne stopgezet.” Dat zei Bart De Wever dinsdagavond op Radio 1, waar hij erkende dat zijn partij met de harde campagne tegen het VN-migratiepact in de fout is gegaan. Tegelijkertijd blijft De Wever zich wel met hand en tand verzetten tegen dat pact. “Hoe kan je hier nog spreken over een wereldwijd akkoord? Dit is intussen gewoon iets tussen West-Europa en Afrika, al de anderen hebben zich er al van afgekeerd.”

Terwijl enkele experten dinsdagmiddag spraken op een hoorzitting rond het VN-migratiepact, loste N-VA op de sociale media een serieus bommetje. Daarin werden enkele boodschappen tegen het pact gelanceerd in combinatie met enkele opvallende beelden van migranten. Dat leidde meteen tot grote verontwaardiging.

LEES OOK.N-VA plooit onder storm van kritiek op “degoutante” campagne: “We zijn verkeerd begrepen”

Bart De Wever geeft op de radio toe dat de campagne van N-VA verkeerd was. “We voelden sterk de behoefte om de confrontatie aan te gaan met de bevolking over het migratiepact. Ons sociale mediateam wilde onze boodschap op een laagdrempelige manier overbrengen, maar de beelden die daar bij werden gebruikt matchen niet met de inhoud die we willen verspreiden. Daarom hebben we beslist om de campagne beter stop te zetten.”

“Fundamenteel onderscheid met Vlaams Belang”

Tijdens de kamercommissie reageerde zowat elke andere partij negatief op de campagne. Enkel Vlaams Belang verwelkomde de boodschap. Filip Dewinter stelde zelfs dat het in feite helemaal het standpunt van zijn partij verkondigt en zei lacherig dat hij de auteur van de campagne had kunnen zijn. “Dat is allemaal heel amusant, maar er is een fundamenteel onderscheid tussen wat Vlaams Belang zegt rond migratie en wat wij zeggen”, aldus Bart De Wever. “Wij zijn ook ontevreden over het migratiebeleid van Europa, maar wij zullen nooit onze mening omzetten in wrok ten aanzien van een bepaalde bevolkingsgroep. Dat doen de beelden in de campagne echter wel en daarom heb ik ook meteen beslist om ze offline te halen. […] De campagne had niet de bedoeling ophef te veroorzaken, maar wel om het publiek in te lichten.”

“Foto’s zijn reëel”

Toch neemt De Wever geen woord terug van de boodschap die de partij met de campagne wilde overbrengen. “De foto’s die gebruikt werden in de campagne zijn wel degelijk reëel. Het zijn zaken die zich in ons straatbeeld afspelen.”

Het verzet van N-VA tegen het VN-migratiepact blijft onverminderd voortgaan. “Dit pact staat haaks op wat de N-VA zegt en zelfs op wat deze regering verkondigt.” N-VA wordt nu bekritiseerd omdat de partij zich in eerste instantie niet verzette tegen het pact en pas recent een bocht nam, maar dat ontkent De Wever. “Gedurende het hele traject heeft onze partij, bij monde van het kabinet van Theo Francken kritische opmerkingen gemaakt, maar ik erken dat we sneller de rode kaart hadden moeten trekken. Het is pas toen Oostenrijk zich tegen het pact verzette, dat ook andere landen de inhoud van de tekst ook grondig zijn gaan bestuderen”, aldus De Wever.

“We hebben premier in lastig parket gebracht”

Her en der wordt gezegd dat N-VA op dit moment nog enkel uit is op de val van de federale regering, maar dat ontkent de N-VA-voorzitter. “Op dit moment zijn er nog bilaterale besprekingen bezig en wij willen zelf ook nog een aantal voorstellen doen. Ik erken wel dat de premier in een lastig parket is gebracht en dat wij mee verantwoordelijkheid dragen voor deze crisis.”

Toegevingen moet de buitenwereld echter niet verwachten van N-VA in dit dossier. “Hoe kan je nu nog spreken van wereldwijd gesteund pact? Het gaat intussen gewoon om een overeenkomst tussen enkele landen van West-Europa en Afrika, alle andere landen hebben zich er al van afgekeerd.” Volgens De Wever wordt de inhoud van het pact ook niet gesteund door de meerderheid van de Vlamingen. “Mijn aanvoelen is dat de bevolking dit niet wilt. Ik vraag me ook af of andere partijvoorzitters het normaal vinden dat we ons internationaal gaan verbinden met een akkoord waar zowel de bevolking als het parlement niet rond zijn geraadpleegd.”

Ook vicepremier Jan Jambon erkende voor de camera dat het N-VA-communicateam in de fout was gegaan:

Jan Jambon

Nu in het nieuws