Premier Michel verdaagt kernkabinet in volle crisissfeer, Patrick Dewael zet deur naar wisselmeerderheid open

De regeringscrisis lijkt compleet: het kernkabinet van dinsdag is uitgesteld en premier Charles Michel zet zijn politieke consultaties voort. Dat meldt zijn woordvoerder. Aanleiding voor het late afspringen van het kernkabinet is mogelijk een opvallende twittercampagne die N-VA was gestart tegen het migratiepact. Na een storm van kritiek werd die door N-VA offline gehaald. Open Vld-Kamerfractieleider Patrick Dewael wil intussen het voorstel van resolutie van de oppositie over het VN-migratiepact amenderen om een interpretatieve verklaring toe te voegen aan het pact. Hij meent dat daarvoor een ruime meerderheid gevonden kan worden “die niet noodzakelijk de huidige meerderheid moet zijn”.

Hoogspanning in de Wetstraat. Het kernkabinet is op de valreep uitgesteld. Aanvankelijk zou dat om 15 uur van start zijn gegaan. Nu meldt de woordvoerder van de premier dat de premier zijn politieke consultaties verderzet. Hoe het nu verder moet, is niet duidelijk. De patstelling lijkt alleszins compleet.

Het feit dat Michel de kern nog niet samenroept, wijst erop dat de tijd er duidelijk nog niet rijp voor is. De positie van, met name de N-VA, lijkt de voorbije uren alleen maar verhard. De partij lanceerde vanmiddag alvast een harde onlinecampagne tegen het VN-Migratiepact.

Aan de ambtswoning van de premier kwam Alexander De Croo (Open Vld) vanmiddag als eerste aan. Hij vond de N-VA-campagne alvast erg vreemd “maar wat echt telt, is wat hier rond de tafel gezegd wordt”. Gevraagd naar de kans op slagen van de onderhandelingen, antwoordde hij “hier zitten redelijke mensen rond de tafel en ik ken de premier als een heel vastberaden man die niet snel zal opgeven.”

Volgens De Croo is een interpretatieve tekst zoals die van Nederland en Denemarken nog steeds een goede optie. Hij wijst erop dat beide landen harde onderhandelaars waren toen het migratiepact geschreven werd. “Zolang de premier het hoofd koel houdt, heeft verder werken zin. We hebben al voor hetere vuren gestaan.”

LEES OOK.Tonnen kritiek op “degoutante” N-VA- ‘campagnebeelden’ tegen migratiepact, zélfs Peter De Roover niet akkoord met tweets

Verhitte kamercommissie

Ook de zitting van de Kamercommissie dreigt uitgesteld te worden. Daar ging het er overigens verhit aan toe. “Van dag één heb ik gezegd dat ik binnen de schoot van de meerderheid naar een compromis wilde zoeken. Ik blijf dat doen ondanks wat er gezegd is de laatste dagen, ondanks wat er op sociale media gepubliceerd is”, zegt Servais Verherstraeten (CD&V). “Maar ofwel onderhandel je, ofwel voer je campagne. Een beetje respect voor de democratische spelregels en voor de collega’s uit de meerderheid.”

Online “haatcampagne”

Intussen is N-VA een online campagne gestart tegen het pact. De campagne krijgt bijzonder veel kritiek. “We moeten deze haatmachine stoppen”, aldus Kristof Calvo. Volgens CD&V’er Robrecht Bothuyne is de N-VA zich dan weer “aan het profileren op basis van leugens en halve waarheden”, schrijft hij in een tweet die hij afsluit met de #NieuwVlaamsBelang.

Interpretatieve nota

Patrick Dewael (Open Vld) deed een voorstel in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken, waar de experts gehoord werden over het VN-migratiepact. Het ging om Brussels advocaat Fernand Keuleneer, de professoren Anne Lagerwal (ULB), Pierre d’Argent (ULB), Ellen Desmet (Universiteit Gent), Jan Wouters (KULeuven) en gewezen voorzitter van het Grondwettelijk Hof Marc Bossuyt.

De hoorzitting werd beschouwd als een manier om tijd te winnen in het dossier van het VN-migratiepact, dat de federale meerderheid zwaar verdeelt. N-VA ziet het verdrag helemaal niet zitten en wil ook niet weten van een verklarende nota over het pact. Voor MR, Open Vld en CD&V kan zo’n verklaring wel een uitweg bieden. Een kernkabinet maandag bracht geen soelaas. Na de middag zouden de topministers opnieuw bijeen komen, maar die vergadering is in laatste instantie afgeblazen. Premier Charles Michel zal buiten het kernkabinet om verdere consultaties voeren.

Interpretatieve verklaring

© BART DEWAELE

Patrick Dewael gaf in de commissie alvast een schot voor de boeg. Hij stelde voor om het voorstel van resolutie van de oppositie te amenderen. De tekst vraagt om het VN-migratiepact te ondertekenen. Dewael wil een amendement om aan het verdrag een interpretatieve verklaring toe te voegen, iets wat de N-VA verwerpt. Het debat daarover moet in de namiddag aan bod komen in de commissie. Dewael verwacht dat er een ruime meerderheid zal zijn voor zijn voorstel, en “die hoeft niet altijd samen te vallen met de huidige meerderheid”. Dat opent meteen de deur voor een wisselmeerderheid.

De meeste experts toonden zich voorstander van een interpretatieve verklaring toegevoegd aan het VN-migratiepact. “Maar dan gebeurt dat best met meerdere landen”, stelde Marc Bossuyt. Hij suggereerde om zoveel mogelijk EU-landen achter een gemeenschappelijke tekst te scharen, en zelfs buiten de Europese Unie te kijken, onder meer naar Zwitserland.

niet-bindend

De professoren waren het eens dat het VN-migratiepact juridisch niet-bindend is en een voorbeeld is van ‘soft law’. Maar dat betekent niet dat er geen gevolgen zijn. “Het pact zal wel degelijk invloed hebben. Het kan door rechters als referentietekst gebruikt worden, omdat de tekst nog via een resolutie door de Verenigde Naties zal worden goedgekeurd”, stelde Pierre d’Argent. Daarbij doet het er niet toe of België deze resolutie goedkeurde of niet. Voor d’Argent zou het raadzaam zijn een interpretatieve nota aan het pact toe te voegen “om een aantal poortjes te sluiten”.

Enkel Anne Lagerwal meende dat een interpretatieve nota of verklaring geen zin heeft, net omdat het migratiepact geen bindend karakter heeft.

Marc Bossuyt herhaalde dat hij het niet raadzaam vindt om volgende maandag niet naar Marrakesh te gaan. “Ik ben geen voorstander van een afwezigheidspolitiek. Dat zou ons kwalijk genomen worden”, meende hij. Ook ambassadeur Jean-Luc Bodson wees op de politieke gevolgen om niet naar Marrakesh te gaan.

LEES OOK. Belgische onderhandelaar tevreden over migratiepact: “In de tekst staat wat België wilde”