Atletiek blijft Rusland weren van internationale evenementen

Foto: AP

Atletiek blijft Rusland weren van internationale evenementen

Print

De Internationale Atletiekfederatie (IAAF) blijft de aanwezigheid van Russische atleten ook de komende maanden verbieden op internationale evenementen. Dat meldt het Russische persbureau TASS op basis van welingelichte bronnen.

Het wereldantidopingagentschap WADA hief eind september de schorsing van het Russische antidopingbureau Rusada op. Het Rusada werd in 2015 geschorst wegens grootscheeps dopinggebruik in de Russische sport en met name bij de Olympische Spelen in eigen land in Sotsji in 2014.

De weg leek zo open te liggen voor een nieuwe kans binnen de atletieksport, maar daar was de IAAF het niet mee eens. Het stelde een onafhankelijke werkgroep samen en hun onderzoek bracht naar voren dat de Russen niet aan de door de IAAF gestelde voorwaarden voldoen.

WADA onderzoekt Rusland opnieuw volgende week

Rusland kampt al jaren met ernstige dopingschandalen. In 2015 werd het Rusada nog onder toezicht geplaatst en geschorst nadat aan het licht kwam dat Rusland op de Olympische Winterspelen in 2014 in Sotsji een dopingprogramma steunde. Duizenden Russische sporters kregen via een laboratorium in Moskou doping.

In september dit jaar besliste het WADA om deze schorsing op te heffen, onder voorwaarde dat ze Rusada konden controleren en ook toegang kregen tot het dopinglaboratorium in Moskou.

“We willen dat deze controle een succes is. De verantwoordelijken van het WADA komen aan op maandag 10 december en de controle van Rusada vindt plaats op 11 en 12 december”, verklaarde de vice-presidente van Rusada, Margarita Pakhnotskaïa in de Russische media. Volgens Rusada-voorzitter Yuri Ganus staat de controle los van het WADA-bezoek aan het beruchte dopinglaboratorium in Moskou, dat vorige week heeft plaatsgevonden.

Met deze audit hoopt het WADA volgens internationale bronnen eindelijk de weg te openen naar volledige transparantie in het laboratorium, waar tussen 2011 en 2015 met medewerking van de Russische staat massaal fraude werd gepleegd.

Meer sportnieuws