Eerste nieuwe bomen op heraangelegde Leien staan er

Print
Antwerpen -

Op de Frankrijklei werden maandag de eerste vijftig van 540 nieuwe platanen geplant. Tegen april 2019 moeten de overige bomen er staan. Ook in de heraangelegde Noorderlaan worden de komende maanden 460 nieuwe bomen geplant.

In totaal komen er 540 bomen op de Leien. Ook in de Noorderlaan start de aannemer binnenkort opnieuw met bomen planten. Tegen het einde van het plantseizoen moeten de meeste bomen op de Frankrijklei en in de Noorderlaan geplant zijn. Tegen die tijd, begin mei, moet de heraanleg van de noordelijke Leien ook helemaal klaar zijn.

De platanen hebben bij aanplanting een stamomtrek van ongeveer 40 centimeter. De stammen zijn ongeveer 4 meter hoog alvorens de takken beginnen. “Het duurt 20 tot 25 jaar voor de bomen de omvang en hoogte van hun voorgangers op de Leien”, zegt Davy Marin van landschapsaannemers Krinkels.

Op het zuidelijke deel van de Leien staan nu al 794 bomen. Daar komen er in het midden en het noorden van de boulevard nog eens 540 bij. “Dat zullen 132 meer zijn dan er oorspronkelijk op de Leien stonden”, zegt schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA).

Elzen, esdoorns en eiken

Tijdens het vorige plantseizoen startte de aannemer met het planten van bomen in de Noorderlaan. Dit wordt met deze aanplanting afgerond. In de Noorderlaan worden elzen, esdoorns, eiken en lindebomen aangeplant. In totaal komen er 460 bomen, ofwel 20 bomen meer dan voor de werken.

“De meeste bomen werden bij een gespecialiseerd bedrijf in Nederland geselecteerd en gekweekt. Een ze in de grond staan, hebben ze nog weinig aandacht nodig. Met uitzondering van het onderhoud dat elke boom in Antwerpen twee keer per jaar krijgt”, zegt Davy Marin.

De eerste bomen werden maandag geplant door leerlingen van het Onze-Lieve-Vrouwecollege in de Frankrijk­lei.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio