Emile Ratelband blijft officieel 69, zo beslist rechter

Foto: AFP

Emile Ratelband blijft officieel 69, zo beslist rechter

Print

De Nederlandse mediafiguur Emile Ratelband blijft 69. Hij had nochtans aan de rechter gevraagd om de leeftijd op zijn paspoort aan te passen naar 49, maar dat kan volgens de Nederlandse rechtbank niet.

Vorig jaar kreeg Ratelband al een njet van de burgerlijke stand over zijn vraag om zijn leeftijd met twintig jaar te verlagen. Daarom besloot Ratelband naar de rechtbank in Arnhem te trekken. Volgens hem is het veranderen van leeftijd zoals het veranderen van geslacht, zoals transgenders op hun geboorteakte kunnen doen.

“Ik voel me ongemakkelijk over mijn leeftijd, mijn geboortedatum”, verklaarde Ratelband voor de rechter in Arnhem. Omdat hij een “fysieke leeftijd” had die niet in overeenstemming was met zijn emotionele status, had de man het lastig om zowel werk als liefde te vinden, luidde het nog. “Als ik 69 ben, ben ik gelimiteerd. Als ik daarentegen 49 ben, dan kan ik een nieuw huis kopen, met een andere auto rondrijden… Ik kan dan meer werk aannemen. En als ik op Tinder zeg dat ik 69 ben, krijg ik geen enkele reactie. Als ik echter zeg dat ik 49 ben, met mijn gezicht, dan zou ik in een luxepositie verkeren.” De man argumenteerde ook nog dat hij volgens dokters het lichaam van een 45-jarige man h had.

De rechtbank volgde de argumenten van Ratelband niet. De Nederlandse wet laat een leeftijdsverlaging niet toe, klinkt het. Hoewel de rechter naar eigen zeggen in de samenleving de tendens ziet dat mensen zich steeds langer vitaal en fit voelen, maar ziet daarin geen argument om de leeftijd aan te passen. ,”Ratelband heeft zijn argument dat hij last heeft van leeftijdsdiscriminatie onvoldoende concreet gemaakt. Voor het aan de orde stellen van leeftijdsdiscriminatie bestaan andere wegen dan het aanpassen van de geboortedatum.”, aldus de rechtbank.

De mediafiguur reageerde verheugd op het vonnis, aldus de Nederlandse krant AD. Volgens hem is er een mooie kans op hoger beroep.

Nu in het nieuws