© BELGA

De Wever voert druk op: “Wij steunen geen regering die naar Marrakech gaat”

Het voortbestaan van de federale regering lijkt nu echt aan een zijden draadje te hangen. “We steunen geen regering die naar Marrakech gaat”, zei N-VA-voorzitter Bart De Wever na afloop van het partijbestuur. “We zullen zien of een oplossing mogelijk is”. Het kernkabinet van de federale regering komt maandag om 15u bijeen in de Lambermont, de ambtswoning van premier Michel, om zich te buigen over het VN-migratiepact. Dat bevestigen meerdere bronnen.

De Wever voert de druk na het partijbestuur zo nog wat op. “We steunen geen regering die naar Marrakech gaat”, maakte hij duidelijk. Hij herhaalde ook nog eens dat een verklarende tekst bij het VN-migratiepact niet volstaat voor zijn partij om de angel uit het dossier te halen. Zijn partijgenoten hadden die boodschap bij de aanvang van het partijbestuur ook al meegegeven.

Toch wil de N-VA volgens De Wever niet dat de regering valt. Volgens hem moet er binnen de regering verder gezocht worden naar oplossingen. “Er is binnen de regering nog niet ernstig over dit pact gesproken”.

© BELGA

Voor aanvang van het partijbureau had vicepremier Jan Jambon een gelijkaardige boodschap. Een interpretatieve nota toevoegen aan het VN-migratiepact volstaat niet, zei hij. “Het pact zelf is problematisch”, aldus Jambon.

Slaagt premier Charles Michel erin om de brand binnen zijn regering over het VN-migratiepact te blussen of niet? Lukt het niet, dan lijkt de val van zijn regering onvermijdelijk. Afgelopen weekend raakte bekend dat Michel, na overleg met zijn Europese collega’s, een voorstel op tafel zal leggen om uit de impasse te geraken.

LEES OOK.Valt de regering in de laatste rechte lijn naar Marrakech? “Voor het eerst sinds aan­treden van deze regering heb ik er geen goede hoop meer in”

“Wij sturen niet aan op val van de regering”

Veel ogen zijn gericht op coalitiepartner N-VA. Die heeft als enige regeringspartij fundamentele problemen met het migratiepact.

Voor aanvang van het partijbureau benadrukten verschillende N-VA-kopstukken dat ze de val van de regering graag willen vermijden. Zowel Vlaams minister-president Geert Bougeois als N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover lieten optekenen dat de partij niet uit is op de val van de regering.

Ook Jambon benadrukt dat zijn partij een val van de regering wil vermijden. “Wij sturen niet aan op de val van de regering. Dit gaat over het probleem met het migratiepact zelf”, aldus Jambon. Een interpretatieve verklaring toevoegen aan de tekst van het pact, is volgens Jambon onvoldoende. “Het pact zelf is problematisch”, klonk het.

Kernkabinet

In de ambtswoning van premier Charles Michel vindt maandagmiddag om 15 uur overleg plaats met de vicepremiers over de kwestie. Het is uitkijken naar het voorstel dat premier Charles Michel op het kernkabinet zal voorleggen aan zijn coalitiepartners. Zoals bekend zijn MR, CD&V en Open Vld voorstander van het pact, maar heeft N-VA fundamentele problemen met de tekst.

De enige uitweg lijkt nu om op 10 december niet naar Marrakech te gaan voor de ondertekening van het pact, maar zowel de MR van premier Michel als de Vlaamse coalitiepartners CD&V en Open Vld hebben herhaaldelijk gezegd dat dit zou leiden tot een onoverkomelijk gezichtsverlies voor ons land op het internationale forum. De komende uren zal dus moeten blijken of Michel toch nog een creatieve oplossing uit zijn hoed kan toveren, of dat de regering alsnog valt.

Parlementaire commissie

Morgen staat er sowieso een parlementaire commissie op het programma waarin zes experts hun licht laten schijnen over het pact. Maar meer dan een schijnmanoeuvre om wat tijd te winnen voor de regering, lijkt dat niet te zijn. De specialisten werden immers aangesteld door de verschillende partijen en zullen wellicht allen hun eigen lezing van het pact naar voren brengen.

Hoe dan ook zal er nadien gestemd moeten worden over een resolutie die werd ingediend door oppositiepartij Groen. Die stelt voor om het pact goed te keuren in het parlement en biedt daarvoor een wisselmeerderheid aan. Maar keuren MR, Open VLD en CD&V het pact goed met behulp van de groenen en eventueel SP.A of PS, dan heeft N-VA heel duidelijk laten verstaan dat dit het einde betekent van de regering.

LEES OOK.Politieke kopstukken willen crisis rond VN-migratiepact bezweren: “Je zet de premier zo toch in zijn blootje”

LEES OOK: Michel heeft voorstel klaar over VN-migratiepact, maar gooit verdeeldheid bij N-VA roet in het eten? “Francken stuurt aan op clash, De Wever wil verzoenen”

Nu in het nieuws