© Photo News

Valt de regering in de laatste rechte lijn naar Marrakech? “Voor het eerste sinds aan­treden van deze regering heb ik er geen goede hoop meer in”

De regering staat voor haar week van de waarheid. Vóór volgende week maandag moet duidelijk worden of premier Charles Michel zijn ­belofte houdt en het VN-Migratiepact onderschrijft in Marrakech. Niets minder dan het overleven van de ­re­gering staat op het spel. Het afgelopen weekend nam zowel de spanning als het pessimisme opnieuw toe.

Tex Van berlaer en Hannes Cattebeke

Met zijn vervroegde terugkeer uit Zuid-Afrika illustreert vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) de crisissfeer. Als vicepremier kon hij het zich niet permitteren om in de lucht te hangen terwijl de politieke week zich op gang trekt. Vandaag komen alle partijen immers samen om de strategie uit te dokteren voor de komende “warmste week”. De val van de regering behoort allang niet meer tot het domein van de politieke fictie. Zowel de spanningen als het pessimisme rond het voortbestaan van deze regering zijn dit weekend – zo mogelijk – nóg toegenomen.

© Photo News

Voor de schermen pleitte het afgelopen weekend niemand voor nieuwe verkiezingen. N-VA-senator Pol Van Den Driessche verklaarde in De Zevende Dag dat zijn partij door wil gaan met deze regering. Alexander De Croo gebruikt liever wielertermen. “We gaan toch niet opgeven aan de voet van de Berendries terwijl we met deze re­gering al de Tourmalet en de Mont Ventoux hebben overwonnen?”

Maar achter de schermen klinkt het minder rooskleurig. “Voor de eerste keer sinds het aan­treden van deze regering heb ik er geen goede hoop meer in”, aldus een CD&V-kopstuk. En ook binnen de partij van de premier is de hoop ver zoek. “De val van de regering is meer dan ooit in zicht”, zegt een anonieme MR-politicus in La Dernière Heure.

Hoe dan ook legt premier Michel (MR) de laatste hand aan zijn voorstel, dat hij in overleg met zijn Europese partners heeft opgemaakt. Dat legt hij waarschijnlijk vandaag op tafel tijdens een cruciaal kernkabinet.

Zaterdag zetten de Verenigde Naties nog wat extra druk op de ketel. In een brief aan alle regeringen die het pact mee onderhandelden, benadrukte de VN dat de tekst niet-bindend is. Het klonk CD&V en Open VLD als muziek in de oren.

Beide partijen onderstreepten afgelopen weekend hun voorkeur voor het toevoegen van een zogenaamde interpretatieve verklaring. Die moet zorgen dat de tekst geen invloed zal hebben op Belgische rechtspraak, een toekomstbeeld dat N-VA doet huiveren. Nederland en Duitsland zijn het al eens over die piste. Ook Michel wil mee op die kar springen.

Maar de Vlaams-nationalisten bewegen niet. Tekenend is de bedrijvigheid van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) op Twitter. Ter illustratie: zondagochtend omstreeks 8 uur had Francken al negen snoeiharde tweets verstuurd met een afwijzing van het Migratiepact. “Niet bindend betekent NIET zonder juridische risico’s”, klonk het onder meer.

Onder het vriespunt

Die risico’s komen morgenochtend uitvoerig aan bod tijdens een parlementaire hoorzitting met zes experts, elk voorgedragen door een partij. Ze worden bijgestaan door Jean-Luc Bodson. Als speciale gezant voor Asiel en Migratie voerde hij de onderhandelingen over het pact voor ons land. De coalitiepartners hopen stiekem dat Bodson de bocht van N-VA in de verf zet, door erop te wijzen dat de partij twee jaar lang niet is tussengekomen.

In elk geval is de sfeer tot ver onder het vriespunt gedaald, met allerhande lekken. Zo berichtte La Libre Belgique over een ‘tweespalt’ binnen N-VA, tussen hardliners Francken en De Roover, en aan de andere kant ‘verzoeners’ voorzitter De Wever en vicepremier Jambon. De partij ontkent met klem.

Wat staat er allemaal op het programma?

* Maandag: partijbureaus

Elke partij blaast verzamelen om een strategie uit te tekenen voor de komende week. Het overlegmoment is zo belangrijk dat vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) zijn buitenlandse missie inkortte.

* Dinsdag: experts + stemmen

Zes experts werpen hun licht op het VN-migratiepact in een parlementaire commissie. Daarna wordt de resolutie van oppositiepartij Groen ter stemming gebracht die de regering oproept het migratiepact te steunen. De oppositie hoopt dat CD&V, Open VLD en MR vóór stemmen. Volgens N-VA trekken ze dan de stekker uit de regering.

* Maandag en/of dinsdag: kernkabinet

Premier Charles Michel (MR) roept zijn vier vicepremiers samen op een zogenaamd kernkabinet om hen zijn voorstel voor te leggen. De vergaderingen zijn cruciaal voor het overleven van zijn regering.

* Woensdag: overleg

Formeel zijn er geen vergaderingen gepland, maar verwacht wordt dat de eerste minister voortdurend (telefonisch) overleg pleegt met zijn vicepremiers.

* Donderdag: opnieuw stemmen

Als de meerderheid de resolutie in commissie zou verwerpen, dan komt die tijdens de plenaire vergadering gewoon opnieuw ter stemming. Nu voor het voltallige parlement.

* Vrijdag: ministerraad?

Naar wekelijkse gewoonte beleggen de ministers op vrijdag een ministerraad. Daar zou het onderwerp in principe opnieuw ter sprake kunnen komen. Maar of de regering dan nog in sereniteit kan samenzitten, is koffiedik kijken.

MEER OVER N-VA

Nu in het nieuws