© AP

Vlaams Belang strikt Bannon en Le Pen om te pleiten tegen VN-migratiepact

Steve Bannon, voormalig campagneleider van de Amerikaanse president Trump, is de topnaam die Vlaams Belang wist te strikken voor de spoedmeeting tegen het VN-migratiepact zaterdag in het Vlaams Parlement, twee dagen voor de top in Marrakesh. Ook de Franse politica Marine Le Pen tekent present. Een petitie heeft de kaap van 69.000 handtekeningen gerond. Intussen roept de Europese Commissaris op het verzet te staken. “Ik begrijp de afwijzing van het VN-migratiepact niet.”

Vlaams Belang heeft de laatste weken de druk opgevoerd om de regering en vooral N-VA te dwingen om het VN-migratiepact niet te ondertekenen. Premier Charles Michel kondigde in september in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties aan dat België het pact zou ondertekenen en dat leek ook het geval, tot Oostenrijk, dat voor de Europese Unie de onderhandelingen leidde, aankondigde af te haken.

“Zo zorgde onze Oostenrijkse zuster- en regeringspartij FPÖ voor een koerswijziging van de regering-Kurz, met een ongezien cascade-effect in de rest van Europa. Italië, Kroatië, Tsjechië, Hongarije, Slowakije, Polen hebben de tekst intussen immers verworpen. In verschillende West-Europese landen blijft de wereldvreemdheid echter zegevieren. Verder dan een interpretatieve nota zonder duidelijk juridisch statuut wil men vooralsnog niet gaan”, stelt de partij.

“Einde van Europa”

De meeting zaterdag kadert in de campagne van de Beweging voor een Europa van Naties en Vrijheid die het voortouw neemt tegen wat de partij het “noodlottige zelfmoordplan” noemt. “Gezien de vernietigende demografische gevolgen is het van het grootste belang dat alle patriottische krachten in Europa samenwerken tegen een pact dat de grenzen wagenwijd open zet en het einde inluidt van het Europa zoals we dat vandaag kennen”, luidt het.

De campagne van de Beweging voor een Europa van Naties en Vrijheid mondt uit in een internationale spoedmeeting op 8 december in het Vlaams Parlement. Naast Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken maken ook een aantal internationale namen hun opwachting op de sprekerslijst. Zo bevestigde Marine Le Pen, voorzitster van Rassemblement National (het vroegere FN), haar komst en is Steve Bannon, voormalig adviseur in het Witte Huis en campagneleider van de Amerikaanse president Trump, de gastspreker.

De manifestatie start om 14 uur in De Schelp in het Vlaams Parlement. Het doel van de meeting is kristalhelder: “dit noodlottige zelfmoordpact verwijzen naar de enige plaats waar het thuishoort: de prullenmand”.

Intussen lijkt de onlinepetitie op stopmarrakesh.com een succes te worden. De partij had bij de lancering op 50.000 handtekeningen gehoopt. Die kaap werd op maandag reeds gerond en zondagavond stond de teller reeds op 69.000. Vlaams Belang hoopt uiteindelijk op 100.000 handtekeningen, terwijl men in het grotere Duitsland maandag reeds uiterst tevreden was met 80.000 handtekeningen op de website van het parlement.

Commissie begrijpt verzet niet

De Europese Commissie heeft Oostenrijk en vijf andere lidstaten van de Europese Unie intussen opgeroepen om hun verzet tegen het VN-migratiepact te laten varen. “Ik begrijp de afwijzing van het VN-migratiepact niet, omdat het document niet juridisch bindend is en niemand iets opgedrongen wordt. Ik vraag alle betrokken EU-landen zeer nadrukkelijk om hun afwijzing van het VN-migratiepact de komende dagen nog een keer te overdenken en er toch nog mee in te stemmen. Dat is zeer belangrijk”, zei commissaris voor Migratie, Binnenlandse Zaken en Burgerschap Dimitris Avramopoulos aan de Duitse krant Welt.

Het VN-pact moet aangenomen worden op een conferentie in Marokko op 10 december. Wie het pact afwijst, “heeft het niet voldoende bestudeerd”, zei de EU-commissaris. De EU-landen die aankondigden dat ze het pact niet zullen ondertekenen, zijn naast Oostenrijk de voormalige Oostblok-landen Hongarije, Polen, Bulgarije, Tsjechië en Slovakije. Ook de Italiaanse regering heeft nog niet beslist.

Het ‘Globale pact voor een veilige, geordende en geregelde migratie’ moet helpen migratie beter te organiseren en arbeidsmigranten te beschermen tegen uitbuiting. Het Duitse parlement keurde het pact vorige week met een grote meerderheid goed.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio