Duizenden op straat in Georgië tegen fraude na presidentsverkiezingen

Foto: EPA-EFE

Duizenden op straat in Georgië tegen fraude na presidentsverkiezingen

Print

Ruim 25.000 Georgiërs zijn zondag op straat gekomen in hoofdstad Tbilissi, om te protesteren tegen de fraude bij de presidentsverkiezingen van eerder deze week. Die verkiezingen werden gewonnen door de kandidate die gesteund werd door de regeringspartij, maar volgens de betogers werd er fraude gepleegd bij die stembusgang. In de betoging droegen ze vlaggen mee van Georgië en de EU. Ze verzamelden voor het Georgische parlement.

De vroegere Franse diplomate Salome Zurabishvili werd woensdag, in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, verkozen met meer dan 58 pct van de stemmen. Ze werd gesteund door regeringspartij Georgische Droom.

Deze presidentsverkiezing is de laatste in Georgië waarbij de hele bevolking zich kon uitspreken. Door een grondwetswijziging wordt het land een parlementaire democratie, waarin de president een louter symbolische rol zal spelen.

De Organisatie voor de Veiligheid en de Samenwerking in Europa (OVSE) besloot dat de stembusgang “concurrentieel” verliep en dat kandidaten vrij campagne konden voeren. Tegelijk werd wel opgemerkt dat middelen van de staat werden ingezet om Zurabishvili te bevoordelen en was er “mogelijke intimidatie” van kiezers.

Nu in het nieuws