Ook in beroep 15 jaar cel voor vrouw die pasgeboren dochtertje doodde

Foto: BDD

Ook in beroep 15 jaar cel voor vrouw die pasgeboren dochtertje doodde

Print
Westerlo -

Sofie Helsen (27), de vrouw uit Oosterwijk (Westerlo) die in december vorig jaar werd veroordeeld voor de kindermoord op haar pasgeboren dochtertje, is door het Antwerpse hof van beroep opnieuw veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf.

Sofie Helsen was op 13 juli 2014 boven de toiletpot bevallen van haar dochtertje Marthe. Het kindje belandde ondersteboven in het water en verdronk. De wetsdokter stelde vast dat het kindje nog tussen de 6 en de 12 minuten voor haar leven had gevochten. Helsen had niet ingegrepen. “Terwijl ze tijd genoeg had”, oordeelde de rechtbank in december.

Meer dan drie jaar lang had Sofie Helsen volgehouden dat ze dacht dat ze een miskraam had gehad. Omdat ze slechts vijf maanden zwanger zou zijn geweest. Voor haar partner en haar vriendinnen had ze verhaaltjes verzonnen over abortus en bezoeken aan gynaecologen die ze nooit had afgelegd. De rechtbank oordeelde dat ze tijdens de bevalling wél wist dat het kind voldragen en gezond was. “Sofie Helsen heeft bewust niet gehandeld en op die manier het pasgeboren slachtoffer kort na de geboorte laten sterven”, klonk het vonnis. Ook de voorbedachtheid was volgens de rechtbank bewezen.

Helsen werd veroordeeld tot 15 jaar celstraf. Die straf is vandaag voor het hof van beroep in Antwerpen bevestigd. In tegenstelling tot de rechters in eerste aanleg - die meenden dat haar kind stierf omdat ze niet had ingegrepen - vond het hof het bewezen dat ze haar dochter op actieve wijze gedood heeft.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio