© BELGAIMAGE

Nederland scherpt regels wapenexport aan vanwege Jemen

De Nederlandse regering heeft de regels voor wapenexport aangescherpt om te voorkomen dat het militair materieel wordt gebruikt in de oorlog in Jemen. Dat liet minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) donderdag weten in de Kamer.

Voor Saudi-Arabië gold al een “zeer restrictief” wapenexportbeleid. Dat is nu uitgebreid naar de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte. “Dat betekent dat er geen goederen worden geëxporteerd naar die landen, tenzij onomstotelijk vaststaat dat ze niet worden ingezet in de strijd in Jemen”, verklaarde Kaag.

De wapenexport naar de drie landen samen bedraagt jaarlijks gemiddeld 160 miljoen euro.

“Onmenselijk”

Volgens de Nederlandse minister heerst er in Jemen een “onmenselijke situatie”. Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte vechten daar aan de zijde van de gevluchte president Mansour Hadi. Bij de bombardementen zijn al duizenden doden gevallen. Ook wordt honger door de coalitie ingezet als wapen.

De Nederlandse Tweede Kamer riep het kabinet onlangs nog op om in de VN-Veiligheidsraad te pleiten voor een wapenembargo tegen Saudi-Arabië. Maar daar bleek geen steun voor, aldus Kaag. Ook binnen de Europese Unie staan niet genoeg landen achter zo’n wapenembargo.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER