Bart Somers wil ook in België onderzoek naar rol NMBS in Tweede Wereldoorlog

Foto: BELGAIMAGE

Bart Somers wil ook in België onderzoek naar rol NMBS in Tweede Wereldoorlog

Print
Mechelen -

In Nederland gaan de Nederlandse Spoorwegen schadevergoedingen betalen aan Joodse families die door de maatschappij naar vernietigingskampen van de nazi’s werden vervoerd. Ook in België werden meer dan 25.000 mensen met de trein naar Auschwitz gedeporteerd. Dat gebeurde vanuit de Dossinkazerne in Mechelen. Burgemeester Bart Somers vraagt een onderzoek

“Naar de rol van de spoorwegen bij de deportatie moet nog onderzoek gevoerd worden”, vertelt Christophe Busch, de directeur van het museum Kazerne Dossin. De NMBS maakte volgens hem deel uit van een “gewillig België” dat zich te gemakkelijk inzette voor het bewind van de bezetter.

Excuses zijn er al gekomen. In juni vorig jaar sprak voormalig spoorwegbaas Jannie Haek voor het eerst publiekelijk over de donkere periode uit de Belgische spoorgeschiedenis. “Maar een studie naar de eigen rol en schadevergoedingen ontbreekt.” Busch kent geen Belgische slachtoffers of nabestaanden die net als Salo Muller in Nederland een juridische strijd willen aangaan.

Net als Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld) en Joods Actueel hoopt Busch dat de NMBS op eigen initiatief een onderzoek begint en niet zoals de Nederlandse Spoorwegen pas begint onder druk van een dreigende rechtszaak.

Bart Somers wil ook in België onderzoek naar rol NMBS in Tweede Wereldoorlog
Foto: Leo de nijn
Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio