Spoedarts vervolgd voor overlijden patiënt in 2011

Tamara Huijgen. Foto: rr

Spoedarts vervolgd voor overlijden patiënt in 2011

Print
Merksem / Stabroek -

Spoedarts F.G. van het Jan Palfijnziekenhuis verscheen gisteren voor de strafrechter, zo meldt Het Laatste Nieuws. De man stond terecht voor het overlijden van de Stabroekse Tamara Huijgen in 2011.

Slachtoffer Tamara Huijgen had zich in december 2011 aangeboden bij de spoeddienst van het Jan Palfijnziekenhuis omdat ze zich niet goed voelde. Eerst werd ze terug naar huis gestuurd door een spoedarts, later op de avond bood ze zich opnieuw aan. Toen was F.G. (61) aan het werk. Volgens drie verpleegsters was de arts die avond maar moeilijk te mobiliseren. “Hoewel de bloedwaarden van Tamara verontrustend waren, wilde de beklaagde eerst iets eten en het nieuws op tv kijken”, zei het parket gisteren. “Omdat de verpleging bleef aandringen, is hij dan toch naar de patiënt gaan kijken en gaf hij de opdracht voor een tweede bloedafname.”

Volgens Het Laatste Nieuws nam de verpleging het heft in handen. Op eigen initiatief maakte ze een elektrocardiogram. Na aandringen van de verpleging belde F.G. uiteindelijk een cardioloog. Die besliste dat de vrouw onmiddellijk naar Middelheim overgebracht moest worden voor een dringende operatie. Tamara Huijgen overleed vijf uur nadat ze zich op de spoed had aangeboden.

Volgens Het Laatste Nieuws vonden zowel het diensthoofd als experts dat F.G. in de fout ging. Hij schatte het klinische beeld verkeerd in en had sneller moeten handelen. De man werkt nog bij Ziekenhuis Netwerk Antwerpen. Hij riskeert de opschorting (schuldig maar geen straf) voor onopzettelijke doodslag. Zelf vroeg F.G. tijdens de rechtszaak de vrijspraak. “Deze vrouw vertoonde een zéér atypisch ziektebeeld, waardoor ik de diagnose van longproblemen heb gesteld. Als dokter kun je, jammer genoeg, niet áltijd exact de vinger op de wonde leggen”, zei hij.

Vonnis op 2 januari.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio