Bpost verhoogt prijs van postzegel met 15 procent

Postzegels worden op 1 januari fors duurder. Bpost gaat zoals aangekondigd zijn tarieven variëren volgens de leveringstermijn. Wie zijn brief de volgende werkdag bij de bestemmeling wil krijgen, zal daarvoor 15 procent meer moeten betalen dan nu.

Bpost herlanceert priorzegels. Die zullen per stuk 1 euro kosten, of 9,7 euro voor een velletje van tien. Alleen met die zegels is vanaf 1 januari de levering de volgende werkdag nog verzekerd. Het alternatief is een “non prior” zegel van 95 eurocent per stuk of 9,2 euro voor tien. Die is 9,2 procent duurder dan de huidige zegels. Met zo’n postzegel brengt de postbode de brief binnen maximaal drie werkdagen.

Wie nog postzegels in zijn schuif heeft liggen, kan die blijven gebruiken. Na 1 januari beschouwt bpost de huidige postzegels wel automatisch als “non prior” en dan is de levering dus niet meer gegarandeerd op de volgende werkdag. De nieuwe postzegels gaan pas in verkoop vanaf 1 januari via de huidige verkoopkanalen van bpost.

Bpost meent dat klanten tegenwoordig andere mogelijkheden gebruiken dan een brief om dringende boodschappen over te brengen. Uit een marktonderzoek van het postbedrijf zou blijken dat 94 procent van de particuliere klanten en 92 procent van de professionele klanten openstaat voor een langere leveringstijd, zolang ze de keuze blijven hebben voor een levering op de volgende werkdag.

In een interview verwees bpost-topman Koen Van Gerven eerder dit jaar naar het systeem in Denemarken. Daar wordt elke dag maar aan één kant van de straat beleverd. Enkel voor wie meer betaalt, steekt de postbode daar de straat over, legde hij uit. Dat systeem zal bpost niet toepassen. “Voor de postbodes verandert er niets”, zegt woordvoerster Barbara Van Speybroeck.

Het verschil zit in de sorteercentra, waar bpost via een barcode de priorbrieven apart zal afzonderen. Het geeft meer ruimte om pieken op te vangen. “We zullen het volume beter kunnen verdelen en inplannen”, zegt Van Speybroeck. “We willen met de twee snelheden niet zozeer meteen in 2019 grote operationele voordelen behalen. We willen vooral zien hoe klanten reageren en waar hun verwachtingen en noden liggen.”

Een pennenvriend in het buitenland wordt overigens ook wat duurder. De prijs voor een zegel voor een gewone brief naar een bestemming in Europa stijgt van 1,36 euro naar 1,46 euro. Wie een brief wil opsturen naar een bestemming buiten Europa, zal daar een zegel van 1,68 euro (ook +0,10 eurocent) op moeten kleven. Op die zegels is er een korting bij aankoop van een vel van vijf zegels.

Nu kost een postzegel nog 87 eurocent per stuk. Er komt dus minstens 9,2 procent bij. Wie nog postzegels in zijn schuif heeft liggen, kan die blijven gebruiken. Na 1 januari beschouwt bpost die wel automatisch als “non prior” en is de levering dus niet meer gegarandeerd op de volgende werkdag. De nieuwe zegels gaan in verkoop vanaf 1 januari. Wie meteen tien zegels koopt, is per stuk 3 cent goedkoper af.

“Voor de prior postzegel betekent de verhoging tot een stuktarief van 1 euro een toename van 14,9 procent ten opzichte van 2018, en van 26,6 procent ten opzichte van 2017”, meldt het BIPT in een persbericht.

Nu in het nieuws