Jethro Tull in Antwerpse Stadsschouwburg: onverwoestbare songs, kaduke stem

Print

Foto: Rudy De Doncker

Jethro Tull bestaat 50 jaar, en dat moet gevierd, met onder meer een uitgebreide tournee, die vrijdagavond Antwerpen aandeed. Aangezien het meest recente studioalbum van deze Britse progrockband al vijftien jaar achter ons ligt en zowat alle Tull-hits uit de seventies dateren, was dit een avond in het teken van de nostalgie.

Op het grote scherm achter de band werden beelden uit het verleden afgewisseld met videoboodschappen van ex-bandleden en bekende fans, zoals Joe Bonamassa en Slash. Zij kondigden hun favoriet Tull-nummers aan: van ‘Bourée’ over ‘Songs From The Wood’ tot ‘Heavy Horses’.

Bandleider Ian Anderson is intussen 71, maar bewoog zich vrijdagavond over het podium als een kobold op speed. Als hij stilstond, was het om op één been dwarsfluit te spelen. Indrukwekkend voor een man van die leeftijd. Helaas heeft zijn stem de tand des tijds minder goed doorstaan. De hoge noten haalt Anderson niet meer en vaak zag je hem amechtig naar adem happen. Deels werd dat opgevangen door zijn bandleden en door guest vocals die op tape meeliepen, maar dat maakte het niet minder pijnlijk. Gelukkig werd dit euvel gecompenseerd door Andersons enthousiasme, de kwaliteit van zijn band en de onverwoestbaarheid van zijn songs.

Als je je concert kan afsluiten met uit legendarische riffs opgebouwde nummers als ‘Aqualung’ en ‘Locomotive Breath’, kan je niet verliezen. Stem die intussen wat vergeten songs – wars van salonactivistische ongein als #DeTietloze – De Tijdloze in. U doet er de luisteraar (m/v/x) een plezier mee.

Tips om te Doen!