Misdaadauteur Luc Deflo (60) overleden: “Hij leverde bij de uitgeverij nog vier thrillers in”

De bekende Vlaamse misdaadauteur Luc Deflo is maandagavond in Mechelen op 60-jarige leeftijd overleden. De schrijver was al een tijdje ernstig ziek. "Hij leverde bij de uitgeverij nog vier thrillers in. Luc stond erop dat deze werken alsnog zouden verschijnen, ook in geval van zijn overlijden", zegt Aline Lapeire, adjunct-uitgever bij Van Halewyck. Zaterdag wordt de schrijver begraven.

Sven Van Haezendonck

Deflo was een geliefde en populaire auteur. De Mechelaar debuteerde net geen twintig jaar geleden met Naakte Zielen (1999), een psychologische thriller rond het speurdersduo Deleu en Bosmans. Met dat boek werd hij meteen ook genomineerd voor de Hercule Poirotprijs. In 2008 won hij die na drie nominaties met zijn boek Pitbull. Zijn eerste boeken hadden steevast zijn geboortestad Mechelen als decor. Alles samen schreef hij 35 boeken, maar ook toneelstukken en scenario’s. Van Deflo’s psychologische thrillers werden meer dan 650.000 exemplaren verkocht. Zijn nieuwste thriller Verdorven kwam in september uit.

Luc Deflo was al een hele tijd ziek. Begin deze maand werd hij met spoed opgenomen in het ziekenhuis. “Tot zijn grote verdriet kon hij daardoor niet meer aanwezig zijn op de Boekenbeurs in Antwerpen”, zegt zijn zus Ingrid, die het overlijden bevestigt. Maandagavond is de schrijver omringd door zijn familie overleden in het AZ Sint-Maarten in Mechelen. Zijn beste vrienden kwamen in het ziekenhuis nog afscheid van hem nemen. De misdaadauteur was in februari dit jaar zestig geworden.

LEES OOK. Onze rescensent neemt afscheid van rasverteller Luc Deflo: "Ik had je nog zo graag die verfilming gegund"

Luc Deflo laat een vrouw en een zoontje achter. Uit zijn eerste huwelijk heeft hij twee dochters. Met zijn echtgenote Sor Maria Marchan bracht hij in 2016 overigens de thriller Drift uit. Op zijn Facebookpagina stromen de reacties na zijn heengaan binnen. Van collega’s onder andere. “Ik bewonderde je als een icoon van de thrillerwereld, maar meer nog als collega en vriend ben ik je gaan waarderen”, zegt thrillerauteur Anja Feliers.

“Luc Deflo was een innemend man, een geïnspireerd schrijver en in alle omstandigheden een echte professional. Eind oktober was hij nog vastbesloten om ondanks zijn ziekte te komen signeren op de Boekenbeurs, maar net op zijn eerste signeerdag werd hij opgenomen in het ziekenhuis. Enkele mensen bleven bijna een uur wachten. Hij was bijzonder graag gezien door zijn fans en maakte met plezier tijd voor hen", vertelt adjunct-uitgever Aline Lapeire.

In februari 2019 verschijnt 'Levend speelgoed'

Van Halewyck geeft nog vier thrillers van hem uit. De eerste titel, Levend speelgoed, was reeds aangekondigd en verschijnt in februari 2019. "We hebben hem beloofd dat we zijn teksten met veel zorg en toewijding zullen uitgeven", klinkt het.

Ook Mechels burgemeester Bart Somers was fan. “Luc was een warme man, met een grote liefde voor zijn Mechelen. De Vismarkt was zijn thuis, zijn salon. Hij schreef meesterlijk spannende en rauwe boeken. Ik heb van weinig mensen zoveel gelezen”, reageert hij.

Luc Deflo wordt zaterdag 1 december om 10u begraven in de Sint-Jozef-Colomakerk, de wijk waar hij opgroeide.