© EPA-EFE

Oekraïne wil strengere sancties tegen Rusland

Oekraïne zal strengere sancties voor Rusland nastreven, na het incident in de Straat van Kertsj. Daarbij heeft Rusland drie Oekraïense marineschepen geblokkeerd en in beslag genomen.

Oekraïne wil persoonlijke sancties voor de Russen die betrokken zijn bij het incident, onder andere een bevriezing van hun bankrekeningen. Dat zei de Oekraïense VN-gezant Volodymyr Yeltsjenko maandag in New York. Kiev wil ook meer economische sancties tegen Rusland.

De gezant vermoedt ook dat de acties van de Russische marine door de hoogste militaire leiders van het land waren goedgekeurd.

Rusland blokkeerde zondag drie Oekraïense marineschepen die via de Straat van Kertsj naar de Zee van Azov probeerden te varen, van Odessa aan de Zwarte Zee naar Marioepol. Rusland beschuldigde de Oekraïense schepen ervan illegaal de Russische territoriale wateren te hebben betreden. Volgens Oekraïne opende Rusland het vuur op de schepen en raakten daarbij enkele bemanningsleden gewond.

Krijgswet ingevoerd

Het parlement in Oekraïne heeft maandagavond de invoering van de krijgswet voor 30 dagen goedgekeurd. De Oekraïense president Petro Porosjenko had maandag al een decreet ondertekend om de krijgswet af te kondigen nadat Russische troepen drie Oekraïense marineschepen nabij het schiereiland de Krim in beslag hebben genomen.

Het parlement kwam bijeen voor een crisisvergadering en de parlementsleden moesten binnen 48 uur over de krijgswet oordelen. Liefst 276 parlementsleden stemden in met het decreet.

In een televisietoespraak hekelde Porosjenko maandagmiddag “een nieuwe etappe in de agressie” van Rusland tegen Oekraïne. Hij stelde ook de “openlijke en arrogante deelname van Russische reguliere troepen” aan die “aanval”.

De betrekkingen tussen Kiev en Moskou zijn sterk bekoeld door het conflict in Oost-Oekraïne en de annexatie van de Krim door Rusland.

MEER OVER Rusland

Nu in het nieuws