© Sudpresse

Relschoppers richten veel schade aan in Charleroi: brandstichtingen, zwaar vandalisme en molotovcocktails

Er is aanzienlijke schade in Charleroi na de rellen die er zaterdagnacht plaatsvonden. Protest van de ‘gele hesjes’ tegen de hoge brandstofprijzen is er voor de tweede nacht op rij gekaapt door relschoppers, met zwaar vandalisme tot gevolg. Een woordvoerder van de politie sprak over “scènes van ‘stedelijke guerilla’ door relschoppers.”

lbo

Het is zaterdagavond en zaterdagnacht weer onrustig geweest in Charleroi. Opnieuw kwam het tot confrontaties tussen relschoppers die zich mengden tussen de zogenaamde ‘gele hesjes’ en de politie. David Quinaux, woordvoerder van de politie van Charleroi, had al gewaarschuwd dat het mogelijk weer een nacht vol geweld zou zijn. En ook voor komende nacht vreest Quinaux dat het wellicht weer onrustig zal zijn.

Rond 21.30 uur bestormde de politie een groep van een 150-tal personen die zich verzameld hadden op de Square Jules Hiernaux en enkele barricaden in brand hadden gestoken. De politie zette het waterkanon en zelfs een gepantserd voertuig in om de menigte uit elkaar te drijven. Rond 23 uur bevonden er zich nog steeds een honderdtal personen in de omgeving.

Vandalisme, brandstichting, molotovcocktails

Quinaux zegt dat ze in kleine groepjes de confrontatie probeerden aan te gaan met de politie. Net zoals de voorbije nacht is er vandalisme aan straatmeubilair en reclamepanelen. Meerdere ruiten van winkeletalages werden ook ingegooid, bussen werden vernield. Straatstenen werden losgewrikt en naar de politie gegooid. Een tijdlang was het provinciaal rampenplan afgekondigd.

Nadien ging het vandalisme in kleine groepjes verder in de straten van Charleroi. Zo werden ramen ingegooid van het Justitiepaleis, net als bij meerdere bankkantoren. Palen werden losgerukt, en bushokjes vernield. Op meerdere plaatsen werd brand gesticht, aldus de brandweer. Daarbij werden ook molotovcocktails gegooid.

De politie stond nochtans klaar om in te grijpen bij de minste schermutseling. Er stond vier pelotons klaar, twee waterkanonnen en een pantservoertuig, zegt Quinaux.

LEES OOK. Ambulance wordt gehinderd door blokkade van gele hesjes op weg naar interventie die dodelijk afliep

De politie van Charleroi zegt dat het “relschoppers” zijn die ‘s avonds in de wijk de plaats innemen van ‘gilets jaunes’, de beweging die protesteert tegen de belastingverhoging op brandstof. Quinaux spreekt van scènes van “stedelijke guerilla”, met mannen die straatstenen loswrikken om ze als projectielen te lanceren.

Bij de politie zelf is er sprake van materiële schade aan voertuigen en fysieke schade. “Maar de interventie is nog bezig, we maken nadien de balans op”, zei de woordvoerder om 23 uur.

24 mensen werden opgepakt, 4 van hen werden effectief aangehouden.

LEES OOK. Antwerpse politie levert bijstand bij rellen met ‘gele hesjes’ in Charleroi: “Regelrechte aanslagen” (video)

© BELGA

© BELGA

MEER OVER Charleroi