Wetenschappers komen met nieuwe techniek om opwarming van Aarde te stoppen

Wetenschappers denken een antwoord gevonden te hebben op de opwarming van de Aarde: de zon verdonkeren. Een unieke techniek, die volgens de universiteiten van Harvard en Yale het effect van de klimaatverandering kan halveren.

gjs

De techniek die de onderzoekers van de universiteiten van Harvard en Yale voorstellen, houdt in dat chemicaliën de atmosfeer ingebracht worden op een hoogte van ongeveer 19 kilometer. Daardoor zou de zon gedimd worden, waardoor de stralen de Aarde minder zouden opwarmen.

De chemicaliën de atmosfeer inkrijgen, wordt een huzarenstukje. Dat zou kunnen door het inzetten van een vliegtuig, maar momenteel bestaat er geen dat zo hoog kan vliegen. Geen probleem volgens de wetenschappers. “We kunnen een nieuw soort van tanker ontwikkeld dat de nodige capaciteit daarvoor heeft. Dat zou technisch niet al te moeilijk zijn en ook niet excessief duur.” Volgens hen kan het in een jaar gebouwd worden en zou het 3,5 miljard dollar kosten, met vervolgens een jaarlijkse kost van 2,25 miljard dollar.

Technisch mogelijk

De wetenschappers geloven dat de techniek, die gepubliceerd werd in Environmental Research Letters, de impact van de opwarming van de Aarde kan halveren. “We spreken ons niet uit over de wenselijkheid van de techniek”, aldus de onderzoekers. “We tonen hiermee gewoon dat het technisch mogelijk zou zijn.”

Met de techniek zijn ook potentiële risico’s verbonden. Zo moeten meerdere landen overleg houden over het luchtruimen, terwijl de techniek opbrengsten uit gewassen kan terugdringen, droogte en extreem weer kan veroorzaken.

Sceptisch

Bij CNN zeggen andere wetenschappers sceptisch tegenover het rapport van de universiteiten te staan. “Het probleem met het klimaat op die manier beïnvloeden is dat het maar een pleister is op een probleem dat zal blijven”, klinkt het onder meer.

Vastgoed

Jobs in de regio