Antwerpse politie levert bijstand bij rellen met ‘gele hesjes’ in Charleroi: "Regelrechte aanslagen"

In het centrum van Charleroi is protest van de ‘gele hesjes’ vrijdagnacht ontaard in rellen. De lokale politie van de Waalse stad kreeg overigens versterking van Antwerpse agenten. Twee mensen werden uiteindelijk opgepakt, meerdere mensen raakten gewond. “Het waren regelrechte aanslagen tegen de politie”, zegt een politieman van de federale politie die bij de rellen aanwezig was.

Belga

De betogers kwamen in de vroege avond samen vlakbij de rotonde van de Marsupilami in het centrum van de stad. Naar de nacht toe ontstond er echter heel wat oproer toen relschoppers zich kwamen mengen onder de demonstranten. Volgens getuigen ging het om een twintigtal mensen.

Straatmeubilair en wagens werden vernield en er werd brand gesticht in het midden van de straat. Ook een benzinestation, bankautomaat, deuren van winkels en bankkantoren en een bushokje werden vernield. Er werd ook schade aangericht aan de toegangsdeur van een winkelcentrum. Daarnaast werd ook geprobeerd de deur tot een sportwinkel te forceren. Wellicht met het oog op plunderingen. Volgens David Quinaux, politiewoordvoerder, kwamen de relschoppers onder andere ook naar Charlerloi met als doel winkels te plunderen.

Molotovcocktails

Op videobeelden is te zien hoe de demonstranten de politie met allerlei projectielen, waaronder biljartballen, bekogelen. Meerdere agenten raakten gewond. De politie gebruikte daarop onder andere ook het waterkanon om de heethoofden uit elkaar te drijven. Een getuige zegt aan RTL Info hoe relschoppers van de situatie misbruik maakten om alles af te breken. Er zouden ook molotovcocktails zijn gegooid.

Tientallen agenten werden opgevorderd. De politie van Charleroi kreeg daarbij ook versterking van de politie van Antwerpen. “De federale politie heeft niet veel middelen meer. Meer en meer staat lokale politie elkaar bij”, aldus de politiewoordvoerder van Charleroi. De kalmte keerde rond 4 uur terug.

Volgens de woordvoerder werden twee mensen opgepakt. “Ze werden gearresteerd voor het aanzetten tot rellen en voor het aanvallen van ambtenaren. We tillen hier heel zwaar aan, het gaat hier eigenlijk om een gewapende groep die aanvalt.” Volgens de woordvoerder gaat het om jongeren die ouder zijn dan 18. “Ze kunnen zware straffen krijgen, variërend van 5 tot 10 jaar cel”, zegt de woordvoerder nog aan RTL Info.

De politie gaat nu proberen om via camerabeelden al de relschoppers te identificeren.

De politie zal zaterdagavond alvast massaal aanwezig zijn in de stad, “om elke daad van geweld onmiddellijk te onderdrukken.”

Uit veiligheidsoverwegingen zullen dit weekend in Wallonië overigens meerdere brandstofdepots gesloten blijven, een aantal anderen blijven open. ’s Nachts gaan ze sowieso allemaal dicht. Dat laat brandstoffenfederatie Brafco weten.

Aanslagen tegen politie

“Feluy was deze week erg, maar wat we in Charleroi vrijdagavond hebben meegemaakt tart elke verbeelding”, zegt een politieman van de federale politie die bij de rellen aanwezig was. Onder meer de politie van Antwepren en Aalst werden vrijdagavond in versterking naar Charleroi gestuurd.

“Het was geen betoging meer, het waren regelrechte aanslagen tegen de politie. Groepen amokmakers die enkel daar waren om de confrontatie met de ordediensten aan te gaan en vernielingen aan te brengen, bekogelden ons met stenen en biljartballen”, klinkt het.

Een agent kreeg een projectiel recht in het gezicht en werd gered door het vizier van zijn helm. “Dat was gewoon in tweeën. Nooit gezien. Want dat is speciaal gemaakt om ons gezicht te beschermen en kan wel wat hebben. In sommige helpen zaten ook deuken.”

Regelrechte oorlogstaferelen, zo omschrijft de inspecteur de confrontatie met de amokmakers vrijdagavond.

Filterblokkades

Zaterdag voeren gele hesjes alleszins opnieuw op meerdere plaatsen actie. Zo meldt de politie om 08.30 uur een filterblokkade op de N89 Vielsalm-Bouillon ter hoogte van Libramont aan het rondpunt dat toegang biedt tot de E411 (provincie Luxemburg), op de N5 Philippeville-Couvin ter hoogte van Frasnes-lez-Couvin (provincie Namen) en op de N57 Zinnik-Lessen tussen Aat en Lessen (Henegouwen).

De politie raadt ook aan plaatsen te vermijden waar mogelijk acties zullen plaatsvinden, zoals brandstofdepots of grensovergangen met Frankrijk.

Afgelopen nacht kwamen ook al meerdere ‘gele hesjes’ samen in Binche, Pommeroeul en Erquelinnes. In Anderlues, in Henegouwen, werd zaterdagvoormiddag ook al een winkel van de Action-keten geblokkeerd.

Actie op luchthaven

En ook op de luchthaven van Luik zijn er acties. Verscheidene ‘gele hesjes’ hebben vrijdagnacht actie gevoerd op die luchthaven van Bierset, waar vrachtwagens werden geblokkeerd en slechts één per één werden doorgelaten. Dat meldt de RTBF en wordt bevestigd door de luchthaven.

In het Luikse zijn er ook protesten zaterdag van ‘gele hesjes’, die protesteren tegen de hoge brandstofprijzen, in Wandre en Sclessin. Een dertigtal actievoerders blokkeren er brandstofdepots.

In Luik wordt zaterdagavond ook gevoetbald. Om 18.00 uur speelt Standard er tegen Eupen. Het stadion ligt er naast een brandstofdepot. Er zijn afspraken gemaakt om de aanwezigheid van de ordediensten op de match niet te verstoren.