Antwerpse visser ontsnapt met twee vrienden ternauwernood aan vlammenzee: “Ik ga nooit meer vissen”

Vrijdagavond woedde een hevige brand in de jachthaven van Zeebrugge. Twee bootjes brandden volledig uit, een derde raakte zwaar beschadigd. De brandweer moest urenlang blussen en alles in het werk stellen om giftige dampen in te dijken. Schipper Dirk Denkens ontsnapte met twee vrienden ternauwernood aan de vlammenzee. “Als we op open zee waren, konden we het niet meer navertellen.”

Junior Verbeeke

Het moest een ontspannend visuitje worden. Dirk Denkens uit Antwerpen kwamen samen met twee vrienden in de vooravond net terug uit open zee en meerde aan in de jachthaven van Zeebrugge. Net toen de boot op zijn plek lag, rook Denkens iets verdacht. “Iets verbrand”, zegt Denkens. “We legden de motor stil en gingen kijken in de machinerie, en plots sloeg een vlam in de motor. Gelukkig had iemand aan wal al de rookontwikkeling opgemerkt en de brandweer verwittigd.

Amper een minuut nadat we de boot geëvacueerd hadden, stond die al in lichterlaaie. Vijf minuten erna had de boot ernaast ook vuur gevat.” De brandweer kwam meteen massaal ter plaatse, maar de twee boten vielen niet meer te redden en brandden volledig uit. Een derde boot liep schade op maar kon nog weggetrokken worden door de twee havenmeesters.

Giftige dampen

De Rederskaai werd meteen volledig afgesloten voor alle verkeer. De bluswerken verliepen moeizaam, want het vuur flakkerde telkens terug op. “De brandweer heeft uiteindelijk een schuimlaag moeten aanbrengen om de giftige dampen onder controle te krijgen. Die boten bestaan uit pvc, wat erg brandbaar en giftig is”, klonk het bij de scheepvaartpolitie. “We blijven nog nablussen tot we zeker zijn dat alles onder controle is. Dat kan nog een karwei van lange adem worden.”

De definitieve oorzaak van de brand was gisterenavond nog niet meteen duidelijk. “Waarschijnlijk een kortsluiting, mogelijk in de batterij”, giste Denkens. “Het kon alleszins niet voorkomen worden.”

Honderdduizenden euro’s

De schipper vreest dat de brand meteen het einde van zijn hobby betekent. Al jarenlang gebruikte hij Zeebrugge als uitvalsbasis om te gaan vissen met zijn maten. “Het is voorbij: ik ga nooit meer vissen. De verzekering zal ook niet tussenkomen in deze zaak. Het is eigen schade”, zucht de man. Zo’n jacht kost nieuw al snel enkele honderdduizenden euro’s.

Denkens kocht het schip drie jaar geleden voor ongeveer 50.000 euro van een vriend. “Het is voorbij, ik denk er niet meer aan om nog een nieuwe boot te kopen. Het belangrijkste is dat er niemand anders iets overkomen is bij dit ongeluk. Als we tijdens zo’n brand in de open zee lagen, waren we nu waarschijnlijk alle drie dood. We leven nog, dus je kan stellen dat dit een geluk met een ongeluk is.”