Lading kunstmest wordt uit gezonken schip gezogen

Op het Albertkanaal in Herentals is vrijdagochtend gestart met de berging van het schip ‘Dandia’, dat vorige week zonk.

JaTi, MPH

De eerste stap is het verwijderen van de lading kunstmest. Dat ging normaal uit het binnenschip geschept worden, maar nu gaat het er uit worden gezogen.

Zondag zou het schip al uit het water kunnen worden gehaald. Dat zal gebeuren met zes kabels die onder de Dandia worden getrokken. “Er komen ook pontons ter plaatse tot naast het schip”, legt berger Hasko Van den Ende van Daen Service uit. “Vervolgens is het de bedoeling om met behulp van de kabels en het op en neerlaten van de pontons het schip omhoog te trekken. Dan kan ook het water uit het ruim gepompt worden en gaat het schip in principe weer drijven.”

Antwerpenaren die klant zijn van Water-link kunnen de komende dagen mogelijk merken dat hun kraantjeswater een andere geur of smaak heeft. Toen het schip zonk is er ook ammonium gelekt. Net op die plaats pompt Water-link een vierde van het drinkwater in Antwerpen op. “Het kan zijn dat er geur- of smaakhinder is”, zei Steven De Schrijver van Water-link gisteren aan atv. “Het water kan naar chloor of ammonium ruiken. Belangrijk om weten is dat er nooit een gevaar zal zijn voor de volksgezondheid.”

© MPH

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio