De Lijn haalt bushaltes weg bij Brussels Noordstation

Het is genoeg geweest voor De Lijn. De vervoersmaatschappij verplaatst vanaf maandag zijn haltes aan het Brusselse Noordstation door de aanhoudende overlast van transmigranten.

rrln

In het station zijn er op de ondergrondse verdieping acht perrons waar 30 buslijnen van De Lijn stoppen. Uit veiligheid voor de reizigers en medewerkers zullen de passagiers vanaf maandag afgezet worden aan de zijkant van het station (Noordplein-Vooruitgangstraat). De vertrekhalte verschuift naar het vlakbij gelegen Rogierplein.

Ook de Lijnwinkel op de ondergrondse verdieping van het station sluit tijdelijk de deuren. Als alternatief versterkt De Lijn haar loketten in Aalst, Leuven en de stelplaatsen van Dilbeek en Grimbergen.

Overlast

De Lijn klaagt al langer over de veiligheid in het Noordstation. Zowel voor haar chauffeurs als voor de reizigers. Sinds het koud is, is de toestand er niet beter op geworden. Transmigranten uit het Maximiliaanpark hebben hun intrek genomen in het station en ook aan het gedeelte waar de bussen van De Lijn aankomen en vertrekken.

Daar is veel overlast door transmigranten in de vorm van afval, uitwerpselen en geïmproviseerde slaapplaatsen. De vervoermaatschappij grijpt zelf in omdat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de overlast niet heeft aangepakt, meldt De Lijn.

“Gewest moet verantwoordelijkheid opnemen”

“Jammer genoeg heeft het Brussels gewest de overlast aan Brussel-Noord niet aangepakt, zoals we vorige week nogmaals gevraagd hebben” stelt Roger Kesteloot, directeur-generaal van de vervoersmaatschappij. Een overeenkomst met het gewest uit 1995 maakt duidelijk dat het gewest hier zijn verantwoordelijkheid moet opnemen. In het belang van onze reizigers en medewerkers hebben we daarom beslist om in te grijpen”,

De Lijn wil op termijn een nieuwe busterminal bouwen nabij het Noordstation. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts heeft daar al geld voor vrijgemaakt.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio