© BELGAIMAGE

Iraans-Wilrijkse ‘sleeper cell’ blijft twee maanden langer in de gevangenis

Amir S. en Nasimeh N., de Wilrijkse ‘sleeper cell’ die eind juni werd opgepakt met een halve kilo springstof bedoeld om een aanslag te plegen op een conferentie nabij Parijs, blijft twee maanden langer in de cel. Dat besliste de raadkamer in Antwerpen dinsdag. Ook een contactpersoon van het koppel blijft in de cel.

dvd

Het koppel werd eind juni klemgereden in Stokkel. Ze waren op weg naar Villepinte, nabij Parijs, voor een conferentie van de Iraanse Volksmoedjahedien (MEK), een verzetsbeweging die tot doel heeft het bewind in Iran omver te werpen. Op die conferentie werden 25.000 aanwezigen verwacht. In hun Mercedes werd een halve kilo TATP gevonden, een springstof die vaak door terroristen wordt gebruikt.

Het koppel had die springstof waarschijnlijk gekregen van Assadollah A., een diplomaat verbonden aan de Iraanse ambassade in Wenen. Hij werd een dag na het Wilrijkse koppel opgepakt in de buurt van Frankfurt. Mehrad A., een contactpersoon van het koppel, werd dan weer in Frankrijk opgepakt.

Het koppel woonde in een appartementje aan de Boomsesteenweg in Wilrijk en had volgens buren niet het profiel van extremisten. Hij werkte in de haven van Rotterdam, keek voetbal en ging geregeld op café, zij werkte als kassierster in een supermarkt. Vermoed wordt dat ze dat rustige leventje leidden in afwachting van een opdracht, en dus een ‘sleeper cell’ vormden.

Zelf hield het koppel altijd vol dat ze niet wisten dat ze een bom naar Parijs vervoerden en dat ze hoogstens wat rumoer zouden veroorzaken waardoor de conferentie volgend jaar niet zou kunnen plaatsvinden. Ze zouden onder druk hebben gestaan van het Iraanse bewind, verklaarden ze. Een claim die door de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken werd ontkend.

De raadkamer heeft nu beslist dat de drie verdachten twee maanden langer in de cel blijven op verdenking van poging tot terroristische moord en het voorbereiden van een terroristisch misdrijf, zo meldt het Federaal Parket in een mededeling. Als ze beroep aantekenen, verschijnen ze binnen de 15 dagen voor de Kamer van Inbeschuldigingstelling. Assadollah A. werd eerder uitgeleverd aan België en zit ook nog in de cel.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio