Jambon en Geens ten strijde tegen plofkraken: “Alle middelen worden ingezet”

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en zijn collega van Justitie Koen Geens (CD&V) overlegden dinsdagnamiddag met de federale politie en met Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector over de recente plofkraken op bankautomaten in Borsbeek en Leest. Beide ministers herbevestigden daar “dat alle middelen worden ingezet om de plofkraken te stoppen, de daders op te sporen en hen streng te bestraffen”.

LEES OOK. Plofkraak in Argenta-kantoor: geen buit

Voor de banken was er eerder al een centraal contactpunt rond plofkraken aangeduid binnen de federale politie. Volgens Minister Jambon zorgt dat ervoor dat informatie sneller doorstroomt en dat de preventieve acties van de banken beter renderen. “Deze manier van werken heeft de voorbije maanden zijn vruchten afgeworpen. Niet voor niks hebben we sindsdien enkel mislukte plofkraken gekend”, klinkt het bij Jambon.

(Lees verder onder de video)

LEES OOK. Brand in bankkantoor na mislukte plofkraak

Minister van Justitie Geens benadrukt dat er op dergelijke feiten zware straffen staan. Het gaat immers niet enkel over diefstallen met braak en vernielingen maar ook over het gebruik van explosieven en mogelijke brandstichting, al dan niet gepleegd in het kader van een criminele organisatie. Indien er bij de gewelddadige feiten ernstige verwondingen worden toegebracht aan slachtoffers kunnen de gevangenisstraffen oplopen tot 30 jaar.

Vastgoed

Jobs in de regio