Verkiezingen 2018 - Antwerpen

Onderhandelaars voorspellen moeilijke gesprekken: “Het water blijft diep, maar de wil is er”

Print
Antwerpen -

“Er is geen garantie op succes, maar de ambitie hebben om hier te zitten, is al de helft van het werk”, zo zei formateur Bart De Wever dinsdag op een persmoment vooraleer hij met vertegenwoordigers van N-VA, sp.a en Open Vld rond de tafel ging zitten om de eerste inhoudelijke formatiegesprekken te voeren. De onderhandelaars van de twee kleinere partners beaamden de woorden van de burgemeester, maar gaven ook wel aan constructief, maar kritisch te willen onderhandelen. Alle partijen hebben immers verschillende prioriteiten die ze er graag zouden willen doorduwen. Het woord ‘breekpunt’ werd echter door niemand in de mond genomen.

De Wever: “Geen garantie op succes”

Onderhandelaars voorspellen moeilijke gesprekken: “Het water blijft diep, maar de wil is er”
Koen Kennis, Annick De Ridder en Fons Duchateau onderhandelen namens N-VA Foto: Dirk Kerstens

Nadat de pers uitgebreid de kans kreeg om de protagonisten van de verschillende onderhandelende partijen met vragen te bestoken, gingen de deuren onherroepelijk dicht en konden de inhoudelijke onderhandelingen van start gaan. Met welke toegevingen De Wever de andere partijen wil overtuigen om aan boord te stappen, wil De Wever niet kwijt. “Er is geen garantie op succes, maar de ambitie hebben om hier te zitten, is al de helft van het werk”, aldus De Wever.

Maar wat als het toch niet lukt tussen de drie partijen: “Wij onderhandelen nooit met een plan-B in de achterzak, want uit ervaring weet ik dat het dan het plan-A wordt.

LEES OOK: (+) De Wever: “Er zullen wrijvingen ontstaan, maar we zullen eroverheen geraken”

Onderhandelaars voorspellen moeilijke gesprekken: “Het water blijft diep, maar de wil is er”
Yasmine Kherbache, Jinnih Beels en Tom Meeuws (sp.a) Foto: Dirk Kerstens

Beels: “Het water blijft diep”

Ook Jinnih Beels durft er haar hand niet voor in het vuur te steken dat het zal klikken tussen haar sp.a en de andere partijen rond de tafel. “Wij gaan aan tafel met de beste bedoelingen en met een hele hoop prioriteiten die we belangrijk vinden”, aldus Jinnih Beels. “Wij hebben andere ambities, we willen een andere stad en willen andere accenten leggen, vooral op sociaal vlak. We zien wel waar we gaan landen, maar dat het water diep is, weet iedereen ondertussen.”

Clash tussen De Wever en Beels

Dat het water diep is tussen N-VA en sp.a werd inderdaad nog eens in de verf gezet tijdens het debat van Gazet van Antwerpen en ATV enkele dagen voor de verkiezingen. Toen kwam het tot een verbale boksmatch tussen De Wever en Beels, nadat de socialistische lijsttrekker de burgemeester had verweten een bepaalde stadsdienst te hebben opgedoekt. Een grove leugen, volgens De Wever.

Meeuws: “Geen breekpunten”

Ook partijgenoot Tom Meeuws beaamt dat het geen gemakkelijke onderhandelingen zullen worden. “Wij willen een totaal ander mobiliteitsbeleid, een totaal ander sociaal beleid en ook het woonbeleid moet helemaal anders.” Over breekpunten wil Meeuws echter niet spreken.

De Backer: “Geen bourgondische coalitie zonder De Backer”

Onderhandelaars voorspellen moeilijke gesprekken: “Het water blijft diep, maar de wil is er”
Het Open Vld-team met Philippe De Backer (tweede van links) en Claude Marinower (rechts) Foto: Dirk Kerstens

Philippe De Backer denkt dat er met deze coalitie een coherent bestuur mogelijk is dat een positief verhaal kan brengen voor Antwerpen, maar ook zijn partij wil enkele standpunten doordrukken. “Wij willen werk maken van een veilige mobiliteit, maar ook een sociale mobiliteit en we willen iedereen het gevoel geven dat hij of zij er bij hoort. Daarnaast willen we ook werk maken van een sterke lokale economie en een sterke haven.”

De naam bourgondische coalitie zint levensgenieter Philippe De Backer overigens wel. “Een bourgondische coalitie zonder Open Vld of zonder een De Backer is ondenkbaar”, grapt hij.

Verkiezingsnieuws