Gevaarlijke Belgische voortvluchtige opgepakt in Zuidoost-Spanje

De Spaanse Guardia Civil heeft begin november in samenwerking met de Belgische federale politie een “gevaarlijke Belgische voortvluchtige” opgepakt in het Spaanse Torrevieja. De man was ontsnapt in januari en heeft meer dan twintig overvallen met “extreem geweld” op zijn conto staan.

dvd

De arrestatie gebeurde in het zuidoosten van Spanje en was een samenwerking tussen de Guardia Civil, de Belgische federale politie en het Spaanse en het Belgische gerecht. “De verdachte is lid van een groepering binnen de georganiseerde misdaad en wordt verdacht van onder andere drugstrafiek en illegale wapenhandel”, zegt Europol in een persbericht.

De Belgische federale politie vermoedde dat de man zich in Torrevieja zou schuilhouden en riep de hulp in van de Spaanse Guardia Civil, die op haar beurt overging tot onderzoek. Europol zorgde voor ondersteuning door data te checken en het uitwisselen van informatie te vergemakkelijken en het dossier internationaal te coördineren.

“Onderzoek wees uit dat de voortvluchtige de inkomsten van zijn criminele activiteiten in België witwaste via een restaurant in Spanje, om vervolgens dat geld te investeren in vastgoed”, aldus Europol.

Op 7 november vonden er huiszoekingen plaats in drie huizen en een restaurant in Spanje. Het restaurant werd gesloten en twee eigendommen en een auto werden in beslag genomen. Daarnaast werd ook een bankrekening bevroren en er werden documenten, elektronica, kredietkaarten en een grote som cash geld in beslag genomen.

Europol stuurde ook een expert ter plaatse die de mobiele apparaten en de computer van de verdachte kan uitlezen voor verder onderzoek.