Spelersmakelaar Veljkovic gaat samenwerken met gerecht in onderzoek naar wanpraktijken in voetbal

Dejan Veljkovic, die onder strenge voorwaarden werd vrijgelaten, zal als spijtoptant optreden in het dossier ‘Propere Handen’, het onderzoek naar omkoping en zwart geld in het Belgische voetbal. Dat heeft zijn advocaat Kris Luyckx dinsdagochtend bekendgemaakt. Dat betekent dat de makelaar wil meewerken aan het onderzoek om misbruiken in het voetbal bloot te leggen. Voor Luyckx is het niet de eerste keer dat hij een cliënt kan overtuigen om open kaart te spelen met de speurders. In ruil voor een lichtere straf.

Pieter Huyberechts, Thierry Goeman

Spelersmakelaar Dejan Veljkovic moest vandaag voor de raadkamer in Tongeren verschijnen. Die liet hem onder strenge voorwaarden vrij.

Advocaat Kris Luyckx pakte ook uit met een verrassing van formaat: zijn cliënt heeft na lang onderhandelen een geheime deal gesloten met het federaal parket, dat het onderzoek naar witwas, matchfixing en corruptie in het voetbal voert.

Veljkovic blijft sowieso verdachte in het dossier. Maar hij zal de speurders vertellen wat zijn rol is in het voetbalschandaal. Dat moet hem strafvermindering opleveren. “Hij gaat als spijtoptant zijn volledige medewerking verlenen en zijn volledige boekhouding opendoen”, verklaarde Luyckx over zijn cliënt, die hij samen verdedigt met zijn collega Bart Verbelen. “We zijn opgelucht dat er een deal is. Iedereen moet beter worden van dit akkoord.”

“Eigenlijk is hij de eerste spijtoptant naar aanleiding van de nieuwe wet die sinds augustus bestaat”, klinkt het nog.

“Meer dan tien kilo afgevallen”

Op de vraag waarom Veljkovic spijtoptant is geworden, antwoordde Luyckx dat de makelaar “heel hard leed” onder zijn aanhouding. “Hij is meer dan tien kilo afgevallen in de gevangenis en dreigde het enige kind van de rekening te worden. Dus dacht hij: ‘Ik ga aan de andere zijde staan en verleen volledige medewerking.’ Hij werkte in een sector waar normeloosheid de norm was en kon niet terug. Maar hij is niet de enige verantwoordelijke. Het initiatief ging uit van de verdediging.” Bovendien, benadrukt Luyckx, is Veljkovic “geen beroepscrimineel”.

De vraag is nu: welke toezeggingen heeft Veljkovic gekregen in ruil voor zijn volledige medewerking? Er zijn immers nog veel vragen waarop hij een antwoord kan/moet geven. De man zal in ieder geval duidelijkheid moeten verschaffen over zijn aandeel als makelaar. Op welke transfers heeft hij zwart geld verdiend?

Maar ook in het luik omkoping zal Veljkovic duidelijkheid moeten scheppen. Zo zal hij moeten antwoorden op de vraag of hij scheidsrechter Bart Vertenten benaderd heeft en of hij Waasland-Beveren heeft proberen omkopen eind vorig seizoen?

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL