© Jan Van der Perre

Van Besien reageert: “Inhoudelijk nooit poging tot toenadering tot Groen geweest”

De Antwerpse afdeling van Groen stelt dat er in de formatienota van burgemeester en N-VA-lijsttrekker Bart De Wever “geen trendbreuk” te vinden was met het huidige beleid. “Op geen enkel moment was er sprake van een ernstige poging tot inhoudelijke tegemoetkoming naar Groen”, zegt lijsttrekker Wouter Van Besien.

De Wever maakte maandagavond bekend formatiegesprekken te starten met sp.a en Open Vld en dus niet met Groen. Die laatste partij had volgens De Wever ondanks forse winst bij de verkiezingen “geen enkele ambitie tot bestuursverantwoordelijkheid getoond”. Van Besien spreekt dat dinsdag in een reactie tegen.

Volgens de Groen-kopman had zijn partij op verkiezingsdag een mandaat gekregen van de kiezer om voor verandering te zorgen in het Antwerpse stedelijke beleid.

“Op vlak van gezonde lucht, betaalbaar wonen en gelijke kansen voor iedereen was een trendbreuk nodig”, zegt Van Besien. “Bart De Wever sprak op verkiezingsavond over samenwerking. Nieuwsgierig naar wat dat kon betekenen en hoe Groen haar verantwoordelijkheid daarin kon opnemen, gingen wij in op de vraag tot een gesprek. Daarbij liet Bart De Wever nooit in zijn kaarten kijken. In een laatste onderhoud heeft hij een tekst laten lezen, waarin geen trendbreuk te vinden was.”

“Zeer vaag”

Van Besien stelt dat er in de formatietekst onder meer geen circulatieplan stond, het parkeerbeleid niet gewijzigd werd, geen tramverlengingen naar de stadsrand werden voorzien, het aandeel sociale woningen bij het oude bleef, armoedebestrijding “zeer vaag” bleef en het verbod op religieuze tekenen voor het stadspersoneel behouden werd. “De nota ademde wantrouwen en zelfs angst uit over samenleven in diversiteit”, vindt Van Besien. “Onze kiezers vragen een verkeersveilige stad met gezonde lucht, waar iedereen zichzelf mag zijn en niemand gediscrimineerd wordt. Dit nieuwe stadsbestuur zal daar niet voor zorgen.”

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio

MEER OVER Wouter Van Besien Antwerpen