Verkiezingen 2018 Antwerpen

N-VA start onderhandelingen met Open Vld en sp.a over nieuw stadsbestuur: “Bourgondische coalitie, zo heet ze”

Foto: Isopix, Belga, RR

Antwerpen -

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) begint vijf weken na de gemeenteraadsverkiezingen coalitiegesprekken met sp.a en Open Vld. Huidig coalitiepartner CD&V valt uit de boot en Groen gaat opnieuw in de oppositie.

De burgemeester bedacht ook al een naam voor deze nieuwe coalitie: de Bourgondische coalitie.

Na een reeks formele en informele gesprekken maakte De Wever maandagavond zijn beslissing bekend. “De afgelopen weken heb ik in de rol van formateur tal van formele en informele contacten gelegd met alle Antwerpse politieke partijen om een robuuste en stabiele meerderheid te zoeken voor een nieuw stadsbestuur”, zegt De Wever.

“De uittredende Zweedse coalitie is in zetelaantal te krap om voldoende daadkracht te hebben en representatief te zijn. Vandaar dat ik al op de avond van de verkiezingen de oproep deed om tot een breder gedragen verhaal te komen en over de schaduw te stappen van de partijpolitieke berekeningen op korte termijn. Ik vond de bereidheid om op deze oproep in te gaan en oprecht in onderhandelingen te treden het grootst is bij N-VA, sp.a en Open Vld. Sp.a stelt zich kritisch op, maar is bereid om de onderhandelingen een eerlijke kans te geven. Ik heb eveneens een wederzijds vertrouwen gemerkt tijdens onze gesprekken. Dat was ook bij Open Vld het geval.”

In Groen vond De Wever geen partner. “Groen heeft daarentegen de voorbije weken geen enkele ambitie tot bestuursverantwoordelijkheid getoond en heeft dit ook ten overvloede bekendgemaakt”, zegt de burgemeester.

De coalitiegesprekken worden dinsdagmiddag opgestart. “Deze drie partijen bieden de kans om een stabiel en sterk bestuur te vormen om van Antwerpen de meest leefbare stad van Vlaanderen te maken”, zegt De Wever.

Beels: “We staan op een kruispunt”

De Antwerpse sp.a gaf maandagavond nog groen licht voor gesprekken met N-VA en Open Vld. “De uitdagingen voor de stad zijn groot”, zegt Jinnih Beels (sp.a). “We staan op een kruispunt. De prioriteiten voor sp.a zijn vandaag dezelfde als voor de verkiezingen. Onder meer op het vlak van mobiliteit, sociaal beleid en wonen, onderwijs en samenleven moet het anders. Onder meer de strijd tegen huisjesmelkerij, meer ruimte voor voetgangers en fietsers en meer openbaar vervoer, participatie en kansen voor jongeren in het onderwijs blijven voor ons primordiaal.”

Beels onderstreept dat de gesprekken niet eenvoudig zullen zijn. “We willen onze kinderen niet uitleggen dat we het niet hebben geprobeerd”, zegt Beels. “We willen dit moment aangrijpen om zo veel mogelijk sociale en duurzame accenten te leggen en het bestuur van de afgelopen jaren grondig bij te sturen.”

De Backer: “Ruimte voor efficiëntie”

Ook Open Vld-lijsttrekker Philippe De Backer wijst op de constructieve gesprekken van de afgelopen weken. “De afgelopen weken heeft een aantal open en constructieve gesprekken met Antwerps formateur De Wever plaatsgevonden”, zegt De Backer. “Tijdens deze gesprekken werd duidelijk dat er ruimte is voor onze efficiënte en creatieve oplossingen voor Antwerpen. Open Vld neemt dan ook haar verantwoordelijkheid en gaat mee rond de Antwerpse onderhandelingstafel. We zullen ons uiterste best doen om te komen tot een daadkrachtig, coherent, positief en stabiel bestuur, waarbij de toekomst van Antwerpen en al haar inwoners steeds voorop staat.”