© Photo News

Bier wordt weer duurder - Alken-Maes bekijkt nog of prijzen omhoog gaan

De prijs van het bier gaat vanaf 1 januari opnieuw lichtjes omhoog. AB InBev zal zowel horeca-uitbaters als supermarkten een hogere prijs aanrekenen voor de meeste bieren. Of die de verhoging daarna doorrekenen aan de consument, mogen ze zelf beslissen. Dat berichtte Het Laatste Nieuws zaterdag. Alken-Maes laat maandag aan Belga weten dat “het onduidelijk is of onze consumenten een prijsstijging zullen ondervinden”. “Dit bekijken wij met onze retail- en horecaklanten”, klinkt het bij Alken-Maes.

“Het klopt dat wij, net zoals de andere brouwers, geconfronteerd worden met stijgende grondstofprijzen. De lange, droge en hete zomer deed de prijs van graan oplopen. Ook de prijzen van glas voor onze flessen en metaal en aluminium voor onze blikken zijn gestegen”, aldus Alken-Maes.

Bij Brouwerij Haacht - producent van onder meer Primus, Keizer Karel en Tongerlo - klonk het zondag eveneens dat er nog geen beslissing werd genomen over een eventuele prijsverhoging.

AB InBev - dat onder meer Stella Artois, Jupiler, Leffe, Hoegaarden, Belle-Vue en Corona brouwt - spreekt zelf van een ‘lichte prijsverhoging’. Zo zal een horecabaas voor een vat Jupiler voortaan 153,84 euro moeten neertellen, accijnzen en btw inbegrepen. “Dat komt neer op een gemiddelde prijsverhoging van 0,016 euro per glas voor de consument”, zegt Laure Stuyck van AB InBev. De supermarktketens komen er een tikje beter vanaf: voor hen verhoogt AB InBev de prijs gemiddeld met 0,015 euro per flesje.

Vastgoed

Jobs in de regio