Seks & Relaties

Steeds meer jongeren laten zich testen op chlamydia

Print

Steeds meer jongeren laten zich testen op de geslachtsziekte chlamydia. Het gaat om 8,5 procent van alle vrouwen tussen 18 en 25 jaar in 2017. Bij mannen gaat het om 3,5 procent. Een op de zeven test positief. Dat blijkt uit cijfers van de Christelijke Mutualiteiten (CM).

Het aantal jonge mannen en vrouwen dat zich laat testen op chlamydia neemt elk jaar toe. In 2012 lieten net geen 11.000 mannen en vrouwen tussen 18 en 25 jaar zich testen op de aandoening. Vandaag zijn het er bijna 18.000, een stijging van 63 procent.

Chlamydia is de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (soa) bij jongeren en kan gevaarlijk zijn, vooral omdat mensen er in eerste instantie geen last van ondervinden. Daarom is het belangrijk om je te laten controleren nadat je onbeschermde seks hebt gehad. De besmettelijke aandoening kan immers makkelijk opgespoord en behandeld worden met een antibioticakuur. Chlamydia voorkomen kan door - veilig - te vrijen met een condoom.

Symptomen

Als je besmet bent geraakt en na een tweetal weken toch symptomen opduiken, kan je als vrouw pijnklachten ervaren die lijken op die van een blaasontsteking. Bij mannen vertalen de symptomen zich in een branderig gevoel bij het plassen, en soms een waterige tot etterige afscheiding uit de penis of hebben pijn in de balzak.

“Hoewel het aantal testen toeneemt, zijn er nog altijd veel mensen die niet weten dat ze de aandoening hebben”, zegt Griet Speeckaert, experte gezondheidsbevordering bij CM. Een besmetting na onbeschermde seks die onbehandeld blijft, kan een ontsteking van het baarmoederslijmvlies, de eileiders of eierstokken veroorzaken bij vrouwen. Mannen kunnen volgens Sandra Van den Eynde van Sensoalast krijgen van een bijbalontsteking.

Nieuwe campagne

Om meer mensen te sensibiliseren lanceert de CMnu een campagne, gericht op studenten. Samen met Sensoa en Durex zullen er dit najaar op heel wat studentenlocaties condooms worden uitgedeeld - 40.000 in totaal. Via kaartjes met cartoons wil CM de studenten ook gaan informeren over de soa.

NIET TE MISSEN