© ss

Met een beetje geluk zie je dit weekend 13 gekleurde vallende sterren per uur

Met een beetje geluk kan je het komende weekend zo’n dertien gekleurde vallende sterren per uur zien. De oorzaak? De aarde trekt weer door de wolk puin die de komeet Tempel-Tuttle in haar kielzog achterlaat.

jvt, nadb

Het is november en dus weer tijd voor de meteorenzwerm Leoniden, vernoemd naar het sterrenbeeld Leeuw (Leo). Het is een uitzonderlijke meteorenregen die soms zelfs verschillende kleuren heeft.

De zwerm is dit jaar het beste te zien op 18 november rond 5.45 uur, zo schrijft hemelwaarnemen.com. Onder ideale omstandigheden kunnen we zo’n 13 vallende sterren per uur zien.

“Vallende ster”

Al is de benaming “vallende ster” eerder misleidend. In feite gaat het niet om een ster die valt, maar om een stofdeeltje dat als het ware opbrandt in de atmosfeer. Door de hoge snelheid verdampt het stofdeeltje terwijl het de lucht errond fel doet oplichten.

Jaarlijks gaat onze planeet af en toe door een gebied met heel veel stofdeeltjes. Dan zien we een meteorenzwerm, verschillende vallende sterren per uur.

Oogverblindend spektakel

Om de 32 à 33 jaar vliegen we doorheen een extra dicht gedeelte van de puinwolk, en dan is er een kans op een oogverblindend spektakel.

Op 17 november 1966 waren er bijvoorbeeld tientallen meteoren per seconde te bewonderen. De laatste keer was in 1998. 2031 moet opnieuw een uitzonderlijk spektakel opleveren.