Judoka Charline Van Snick verovert gouden medaille in Den Haag

Foto: EPA

Judoka Charline Van Snick verovert gouden medaille in Den Haag

Print

Judoka Charline Van Snick heeft vrijdag op de Grand Prix van Den Haag de gouden medaille behaald in de categorie tot 52 kilogram.

In de finale won de 28-jarige Van Snick (IJF 8) na 51 seconden met ippon van de Braziliaanse Eleudis Valentim (IJF 43).

De Luikse haalde het eerder achtereenvolgens van de Spaanse Nina Esteo Linne (IJF 53) en de Italiaanse Odette Giuffrida (IJF 26). Vervolgens won Van Snick in de verlengingen van de halve finale met ippon van de Israëlische Betina Temelkova (IJF 20).

Voor Van Snick is het de eerste gouden medaille op een GP sinds 20 februari 2015 in Düsseldorf. Toen trad ze nog aan in de categorie tot 48 kg. Tot en met de Olympische Spelen van Rio de Janeiro 2016 kwam Van Snick uit in die klasse. Daarin werd ze onder meer twee keer Europees kampioene (in 2015 en 2016) en pakte ze olympisch brons (in 2012).

Mina Libeer grijpt naast brons

Mina Libeer is er niet in geslaagd een eerste medaille te pakken op een Grand Prix: zij ging onderuit in de kamp om het brons in de klasse tot 57 kilogram.

De 20-jarige Libeer (IJF 55) verloor met waza-ari van de zestien jaar oudere Duitse Myriam Roper (IJF 13), die sinds 2017 voor Panama uitkomt. Roper leek nochtans last te hebben van een hamstringblessure. Libeer versloeg in de herkansing haar Franse leeftijdsgenote Maryline Louis Sidney (IJF 124) met waza-ari. Eerder had Libeer zeges geboekt tegen Sophia Petrocchi (IJF 231) uit Aruba en de Roemeense Loredana Ohai (IJF 33). Ze moest nadien haar meerdere erkennen in de Poolse Anna Borowska (IJF 19). Net als vorig jaar eindigt Libeer op de vijfde stek in Den Haag, een evenaring van haar beste GP-resultaat.

Anne Sophie Jura (-48 kg), Jorre Verstraeten en Joran Schildermans (beiden -60 kg) en Kenneth van Gansbeke (-66 kg) haalden de medaillekampen niet.

Jorre Verstraeten (IJF 35) toonde weer zeer aanvallend judo, maar werd daarvoor niet echt beloond. In de Golden Score van de herkansingen tegen de Braziliaan Felipe Kitadai (IJF 61) kreeg hij eerst de winnende waza-ari achter zijn naam, maar die werd even later weg gewuifd. Een minuut later scoorde Kitadai wel een waza-ari en zo moest Verstraeten vrede nemen met de zevende plaats.

Anne Sophie Jura (IJF 24) kwam niet verder dan een eerste gevecht tegen de Chinese Yanan Li (IJF 34), terwijl Kenneth Van Gansbeke (IJF 66) en Joran Schildermans (IJF 141), tegen respectievelijk de Moldaviër Denis Vieru (IJF 15) en de Fransman Romaric Wend-Yam Bouda (geen ranking), na hun tweede duel uit het toernooi vlogen.

Meer sportnieuws