Lady Liberty moet haar iconische toorts afstaan

Print

Lady Liberty moest donderdag haar iconische, originele toorts afstaan Video: KameraOne

Toeristen die zich donderdag aan het Vrijheidsbeeld in New York wilden vergapen, werden getrakteerd op een zeldzaam schouwspel toen de iconische toorts van het beroemde beeld werd verhuisd. De originele toorts - een gouden kunststukje van ruim 1500 kilogram - verbleef al bijna drie decennia in het voetstuk van het beeld terwijl Lady Liberty sinds 1984 fier een replica omhoog houdt.

De originele toorts werd in de jaren tachtig, na bijna 100 jaar, naar beneden gehaald omdat het oorspronkelijke pronkstuk dringend moest worden schoongemaakt. Er werd echter beslist om de toorts te vervangen door een replica, omdat de fakkel te fel beschadigd was door jaren weer en wind te doorstaan.

De originele vlam van de vrijheid verbleef al die tijd in het voetstuk van de Franse dame, maar er waren al een poosje plannen om de toorts te verhuizen. De iconische fakkel zal een plekje krijgen in het museum dat momenteel nog wordt gebouwd op Liberty Island, de thuis van het beeld dat in 1886 door Frankrijk aan New York werd geschonken.

MEEST RECENT