Appartementen aan de kust weer goedkoper

Foto: efo

Appartementen aan de kust weer goedkoper

Print

Goed nieuws voor wie volgende zomer een eigen appartement aan de Belgische kust wil. De gemiddelde prijs is voor het eerst in vijf jaar tijd gedaald. Hét moment om uw slag te slaan. Tenzij u zicht op zee wil. Die appartementen kosten nog altijd een flinke duit extra. “Het zijn immers vooral appartementen in oudere gebouwen die goedkoper worden verkocht”, zegt Notaris.be. “Die zijn meestal niet optimaal gelegen en het kost geld om ze te moderniseren.”

De cijfers laten geen twijfel: wie een vastgoedkoopje wil doen aan de zee, kan nu zijn slag slaan. De gemiddelde prijs van een flat in een kustgemeente is voor het eerst sinds 2014 gedaald.

In de eerste zes maanden van dit jaar telden nieuwe eigenaars gemiddeld 261.295 euro neer, of 1,4% minder dan een jaar eerder. Knokke blijft de duurste (473.207 euro), gevolgd door Heist-aan-Zee (366.155 euro) en Nieuwpoort ( 278.982 euro). In Westende betaalt u nog geen 200.000 euro. Dat blijkt uit de nieuwste kustbarometer van Notaris.be.

Nadeel? U krijgt dan waarschijnlijk geen zicht op zee. Wie een flat op de dijk wil, moest zelfs iets meer geld neertellen. Daar kosten ze gemiddeld 327.583 euro, of een stijging van 0,7%. En sterker nog: ze zijn gemakkelijk 66.000 euro duurder dan een appartement elders in diezelfde badplaats.

“De vastgoedmarkt aan de kust heeft momenteel twee snelheden”, zegt notaris Bart Van Opstal, woordvoerder van Notaris.be. “Flatgebouwen op de zeedijk en nieuwbouwprojecten blijven het goed doen. Maar dan zijn er ook appartementen in de verouderde gebouwen die dateren uit de jaren zestig en zeventig. Die zijn meestal niet optimaal gelegen én het kost geld om ze te moderniseren.”

Net die laatste groep wordt nu massaal op de markt aangeboden. De eigenaars overlijden of beslissen hun tweede verblijf van de hand te doen. En zo drukken ze de gemiddelde prijs. Ook de komende maanden verwacht Van Opstal nog een stijging van dat type vastgoed.

Vinger op de knip

Toch zorgden de goedkopere prijzen nog niet voor een rush op appartementen in de badplaatsen. In totaal werden er 3,5% minder vastgoedtransacties geregistreerd, in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. De kust volgt zo de trend in de rest van Vlaanderen en België. “Dat komt door de nieuwe registratierechten die op 1 juni van kracht gingen”, aldus Van Opstal. “Voor een eigen woning – dus geen tweede verblijf – werden die veralgemeend tot 7%. Daarom hielden potentiële kopers een aantal maanden de vinger op de knip. Na die datum konden ze aan betere voorwaarden kopen.”

Die invloed is ondertussen weggeëbd. Daarom denkt de notarisfederatie dat de komende maanden weer meer appartementen van eigenaar zullen wisselen.