Pop-upwinkel met statiegeld in ruil voor petflessen geopend in Antwerpen

In het Antwerpse shoppinggebied De Wilde Zee is donderdag een pop-upwinkel van het Belgische bedrijf Ecover geopend waar mensen nog tot en met zaterdag petflessen kunnen inruilen voor één euro en een fles Ecover afwasmiddel per persoon. De flessen van het afwasmiddel zijn gemaakt van gerecycleerd plastic en zijn recycleerbaar. Vervolgens kies je of je de symbolische euro bijhoudt of doneert aan de Statiegeldalliantie, een organisatie die het statiegeldsysteem in België en Nederland wil implementeren.

Ecover, zelf een producent van ecologische was- en reinigingsmiddelen, wil met de “Statiegeld Store” zoveel mogelijk mensen sensibiliseren en vermijden dat plastic wordt weggeworpen door er ook na gebruik nog een waarde aan te geven. Ecover en de Statiegeldalliantie zien in statiegeld een belangrijk deel van de oplossing voor het zwerfvuilprobleem en een manier om te voorkomen dat de “plastic soep” in zee nog zou uitbreiden.

“We willen een sterk statement maken naar de consument, producent én de overheid”, zegt Tom Domen, innovatiemanager bij Ecover. “We hopen op een grote opkomst om te laten zien dat statiegeld inderdaad werkt, zoals andere landen al ruimschoots hebben bewezen.”

De in de “Statiegeld Store” ingeleverde PET-flessen zullen door designer Dirk van der Kooij worden gebruikt om er een “discussietafel” van te maken waarrond verder over het onderwerp kan worden gepraat. In de winkel is trouwens ook een mini-expo te zien rond plastic, met allerlei voorwerpen die gemaakt werden met plastic afval.

De pop-upwinkel in de Groendalstraat is donderdag nog open tot 18 uur, vrijdag van 11 tot 18 uur en zaterdag van 10 tot 18 uur.

© Patrick De Roo

© BELGAONTHESPOT

© BELGAONTHESPOT

© Patrick De Roo

© Patrick De Roo

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio