Netwerk opgerold dat luxewagens via Antwerpse haven verscheepte

Foto: Joris Herregods

Netwerk opgerold dat luxewagens via Antwerpse haven verscheepte

Print

De gerechtelijke politie van Frankrijk heeft een netwerk opgerold dat gespecialiseerd was in de diefstal van luxeauto’s, die naar Mali werden verscheept, ook via de haven van Antwerpen. De buit wordt op ruim 3 miljoen euro geschat, zo maakte de politie donderdag bekend.

Na een onderzoek dat een jaar duurde, werden maandag in de Parijse regio achttien mensen opgepakt, zei Frédéric Doidy, het hoofd van de dienst OCLCO (Office central de lutte contre le crime organisé) die georganiseerde misdaad bestrijdt.

De dieven aarzelden niet om gps-trackers op voertuigen van het type Range Rover te plaatsen om de auto’s te volgen en te stelen wanneer ze geparkeerd stonden op een toegankelijke plaats. Ze gebruikten vervolgens computermateriaal, waaronder gehackte software, om de auto’s te starten. De dieven lieten de luxewagens dan twee of drie dagen op een parking staan, zodat ze konden nagaan of de politie de wagens niet traceerde, legde Doidy uit.

De auto’s werden daarna in containers geladen in de haven van Le Havre, in het noorden van Frankrijk, of in de haven van Antwerpen, om vervolgens in Mali verkocht te worden. Op die manier werd zeker een vijftigtal auto’s gestolen ter waarde van ruim 3 miljoen euro.

De vermoedelijke dieven, helers en kopstukken van het netwerk zijn gemiddeld 25 jaar oud en staan bekend bij de politiediensten voor middelgrote delinquentie, diefstallen en heling. Ze moeten wellicht voor een onderzoeksrechter verschijnen.