De ene liefdesbreuk na de andere? De schuld ligt misschien bij je moeder

Seks & Relaties

De ene liefdesbreuk na de andere? De schuld ligt misschien bij je moeder

Print

Heb je de indruk dat je volwassen leven bestaat uit een reeks relatiebreuken? Dan is dat mogelijk de schuld van je moeder. Toch als je een vrouw bent. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Ohio State University.

Amerikaanse wetenschappers hebben aangetoond dat moeders en dochters opvallend vaak een gelijk aantal huwelijken of samenwonende partners hebben. De onderzoekers vermoeden dat de moeders hun relatieproblemen doorgeven aan hun dochters. Ofwel door het voorbeeld dat ze gaven, ofwel door erfelijke psychische aandoeningen die een relatie bemoeilijken.

“Het kan zijn dat moeders met meer partners geen goede relationele vaardigheden hebben, niet goed omgaan met conflicten of geestelijke gezondheidsproblemen hebben. Die kunnen hun relaties ondermijnen en tot instabiliteit leiden. De moeders kunnen deze kenmerken aan hun kinderen geven, waardoor ook hun relaties minder stabiel worden. We zijn aan het speculeren, maar ik heb veel vertrouwen in onze veronderstellingen”, zegt hoofdonderzoekster en professor menselijke ontwikkeling Claire Kamp Dush.

De ene liefdesbreuk na de andere? De schuld ligt misschien bij je moeder

De conclusie van de vorsers is gebaseerd op de relationele gegevens van 7.152 mensen en hun mama’s, die gedurende 24 jaar lang werden geobserveerd. Meer nog: het fenomeen werd ook vastgesteld bij de andere dochters in het gezin, ongeacht hun leeftijd. Hoe meer ze zagen hoe hun moeder zich gedroeg in de liefde, hoe meer kans dat ze er (onbewust) een voorbeeld aan namen. Bij zij die op kot gingen, was het verband veel minder duidelijk.

NIET TE MISSEN