Ook het Trump-gezinde Fox News sluit zich aan bij procedure van CNN tegen Witte Huis, maar dat is niet onder de indruk

Foto: REUTERS

Ook het Trump-gezinde Fox News sluit zich aan bij procedure van CNN tegen Witte Huis, maar dat is niet onder de indruk

Print

De zender Fox News zal zich aansluiten bij de juridische procedure die concurrent CNN heeft aangespannen tegen het Witte Huis, opdat CNN-journalist Jim Acosta zijn persaccreditatie voor het Witte Huis zou terugkrijgen. Ook andere media hebben hun steun uitgesproken. Het Witte Huis is echter niet onder de indruk.

Vorige week woensdag gaf Trump in het Witte Huis een persconferentie over de resultaten van de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten. De CNN-journalist bleef toen doorvragen over de retoriek die Trump tijdens de verkiezingscampagne had gebruikt over de migrantenkaravaan. Hij wilde het ook nog hebben over het onderzoek naar de Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016, en weigerde de microfoon terug te geven aan een medewerkster van de president. Het Witte Huis trok daarop “tot nader order” de accreditatie van de journalist in.

De door Trump aangestelde rechter Timothy J. Kelly heeft voor woensdagnamiddag (plaatselijke tijd) een zitting ingepland. CNN en Acosta vragen Kelly dat zijn toegang tot het Witte Huis onmiddellijk hersteld wordt, omdat zijn rechten geschonden worden elke dag zijn accreditatie geschorst is. Ze willen ook een verklaring dat de beslissing “ongrondwettelijk was, en inging tegen het eerste en het vijfde amendement”. Daarmee zouden andere journalisten beschermd worden wiens accreditatie in de toekomst zou worden ingetrokken.

CNN wijst erop dat in de documenten van het Witte Huis niet langer sprake is van een verwijzing naar het fysieke geweld dat Acosta gebruikt zou hebben tegen een jonge medewerkster van het Witte Huis. Woordvoerster Sarah Huckabee Sanders tweette een video die moest aantonen dat Acosta geweld gebruikt had.

Persaccreditatie niet als wapen gebruiken

In een verklaring stelt Fox News dat de accreditaties voor Witte Huis-journalisten niet als een wapen mogen worden gebruikt. “Hoewel we de toenemende vijandige toon van zowel de president als de pers bij recente media-gelegenheden niet verschonen, steunen we een vrije pers, toegang en open uitwisselingen voor het Amerikaanse volk”, citeert nieuwsagentschap Bloomberg de verklaring van Fox.

Andere media, zoals AP, Bloomberg en de New York Times spraken eveneens hun steun uit.

Reactie Witte Huis

“De president en het Witte Huis bezitten dezelfde brede beslissingsmacht om de toegang tot het Witte Huis te regelen voor journalisten (en andere leden van het publiek) als ze bezitten om te kiezen welke journalisten interviews krijgen”, is te lezen in het document waarin het Witte Huis zich verdedigt tegen de door CNN opgestarte procedure.

LEES OOK: Trump haalt uit naar journalist: “CNN moet zich schamen dat jij voor hen werkt”

Nu in het nieuws